Népszerű a svéd úszó könyvtár

Érdekes szolgáltatást nyújt egy svéd hajó, a bokbåten elnevezésű lebegő könyvtár ugyanis olvasnivalót szállít a távoli szigetek lakosainak.


Nagyon népszerű Svédországban a lebegő könyvtár, vagyis a bokbåten, amely évente kétszer több ezer könyvet visz a stockholmi szigetcsoport távoli szigetein élő embereknek.

A Stockholm Könyvtári Szolgálat 1953 óta minden tavasszal és ősszel egy hétre kibérel egy hajót, amely tele van könyvekkel, és mintegy 23 szigetre juttatja el azokat. Amikor a hajó dokkol, a lakosok felmásznak a fedélzetre, hogy visszavigyék az utolsó alkalommal kikölcsönzött könyveket, és átböngésszék a könyvtár aktuális kínálatát.


A hajó mintegy háromezer könyvet szállít, a szigetlakók pedig előre megrendelhetik, amit olvasni szeretnének, így már dobozokban várja őket a kívánt mű.


A hajó a halászok és a szigeteken dolgozók számára indult egyfajta szolgáltatásként, de idővel kibővült, hogy azokat a lakosokat is kiszolgálhassa, akik inkább nyomtatott köteteket olvasnak e- vagy a hangoskönyvek helyett – írta a sokszinuvidek.24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!