Ezek a világ legdrágább városai

Az Economist Intelligence Unit által összeállított lista élmezőnyében főleg európai és ázsiai városok vannak. Az idén a legdrágább holtversenyben Párizs, Szingapúr és Hongkong lett.

A rangsor készítésénél vizsgálják az árakat az étkezés, a ruházkodás, a közlekedés, a szórakozás, a magánoktatás és az egészségügy területén, az árakat dollárra váltják, majd súlyozzák a nemzeti fogyasztási szokások szerint, és hozzáveszik a bérszínvonalat. Ezután a New York-i árszintet 100-nak véve határozzák meg a többi város drágaságát.


A top hármat Zürich, Genf, Oszaka, New York, Koppenhága, Los Angeles és Tel-Aviv követi. A legolcsóbb városnak a venezuelai Caracas bizonyult, a szíriai Damaszkuszt és az üzbegisztáni Taskentet megelőzve.


A legnagyobb visszaeső Isztambul, Moszkva, Szentpétervár, valamint Taskent. A török főváros 48 helyet zuhant, de hasonlóan látványos Buenos Aires visszaesése is. Ezekben az országokban szinte mind komoly gazdasági problémák voltak mostanában.


A kelet-európai régióból átlagon felül drágult a bolgár főváros, Szófia, amely 29 helyet előrelépve a 90. helyen végzett. Itt főleg az élelmiszerek, a rezsi és a szabadidős tevékenységek ára emelkedett. Budapest a 105. helyre került a New York-i árszint 54 százalékával. A magyar főváros egyre olcsóbb a külföldieknek: tavaly a 101., öt évvel ezelőtt a 100., tíz éve a New York-i árszint 87 százalékával a 65. helyen állt – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!