Jeges vitorlázás a Balatonon

Útnak indult a Hidegen Légió a Balatonon. Így nevezi magát az a néhány lelkes hajós, akik úgy gondolták, a vitorlásoknak nem lehet akadály a jég. A túra figyelemfelhívás is, hogy megmutassák, télen is vannak programok a Balatonon, érdemes ilyenkor is a tóhoz látogatni.

Ropogott a jég a hajók orra előtt, de nem volt kérdés, hogy könnyen áttörik a jégtáblákat. Elöl egy olyan vitorlás haladt, amelyet Finnországban, pontosan ilyen viszonyokra terveztek és készítettek. „Kezdetben féltettük a hajót a jégtől, és ahogy ránézünk a hajó orrára, felszereltünk egy kis jégvető fémet, de soha semmilyen sérülést nem okozott a hajónak. Tehát mondjuk maga a jeges vitorlázás nem jelent feltétlenül veszélyt, inkább csak az, hogy ha kiszorulunk, és nem tudunk hazajönni” – mondta a legénység egyik tagja.


A túra során napközben rövid hajózás, este pedig vitorlázásról és a balatoni borászatról, gasztronómiáról szóló programok várják a résztvevőket, vagyis a Hidegen Légió tagjait. „Mi azt valljuk, hogy a Balaton nem egy 2 hónapos történet, hanem 12 hónapon keresztül kellene, hogy tudjuk használni a tavat. A legnagyobb előnye ennek a tónak, hogy lehet rajta vitorlázni, amikor nincs befagyva” – mondta Tóth Balázs szervező.


A hajósok biztonságára a vízi mentők is figyelnek. A szakszolgálat elnöke szerint ilyenkor fontos, hogy a vitorlások műszaki állapota kifogástalan legyen, és kötelékben hajózzanak, mert ha baj történik, gyorsan kell a segítség.
„Minden egyes személyzeten kötelező a mentőmellény folyamatos viselése, illetve aki teheti és akinek van, az úgynevezett trocken, szárazruha viselése. Ez azért jó, mert ha mégis beleesne a vízbe az ember, akkor nem lesz csak a külseje lesz vizes, tehát nem hűl át a szervezete” – emelte ki Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke – írta a hirtv.hu.

(Fotó: a Hidegen Légió Facebook-oldala)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!