Szüreti Regatta: ősz, borok, Balaton

2018. szeptember 14.
Címkék :

A Szüreti Regatta évek óta a nagyhajós vitorlázás szezonjának legnépszerűbb záróakkordja. Az idén szeptember 21–23-án Közel kétszáz hajó vitorlázik át a nyugati medencébe, még egyszer együtt töltve az estét barátokkal, vitorlázótársakkal – olyanokkal is, akikkel a következő év májusáig nem is találkozik majd.


Hegyi Dénes sporttársunk emlékére hívtuk életre ezt a versenyt, amelyet mindig is klubunk alapértékei, a vitorlás túrázás és a sporttársakkal közösen töltött idő határozott meg – fogalmaz Siklósi Máté, a Túravitorlás Sportklub elnöke, a verseny főszervezője. Ennek jegyében a TVSK idén is biztosítani kívánja a keretet a közös beszélgetéshez és a vitorlázáshoz. A nevezőket már péntek délután, szeptember 21-én várják egy zsíroskenyér-partira az alsóörsi TVSK telepen.

A verseny rajtja hagyományosan Alsóörs előtt lesz, szeptember 22-én 9 órakor. A hajók a Tihanyi-szoroson át Badacsonyba vitorláznak, de a katamaránok és liberák kivételével mindenkinek át kell haladnia egy Révfülöpnél elhelyezett kapun is. „Ezzel is biztosítani szeretnénk, hogy kis szél esetén értékelni tudjuk a lassúbb hajóosztályokat” – hangsúlyozza Siklósi Máté.

A Szüreti Regatta természetesen kapcsolódik a balatoni borokhoz is. A hajók számára a badacsonyi BH Zrt. kikötőben áll rendelkezésre kikötőhely, így a célba érés után a szombat délutánt és estét a kiváló helyi borok kóstolására lehet felhasználni. Egy séta a Laposa pincéig vagy a Kisfaludy-házig egy pohár bor élvezetén túl – jó idő esetén – csodálatos panorámával is megajándékozza a résztvevőket. A hajóknak legkésőbb 19 óráig kell célba érniük. Ezután kezdődik a díjkiosztó a közvetlenül a kikötő előtt berendezett rendezvénysátorban. Az ünnepélyes pillanatokat szüreti mulatság követi – egy közös vacsora, majd akinek kedve van, retró zenére táncolva zárhatja az estét.

Vasárnap a rendezvény sportos része kerül ismét előtérbe: a visszaúton Badacsony előtt 9 órakor rajtol a mezőny, a cél Balatonföldvár. „A hagyományos nagyhajós osztályok mellett a Balaton leggyorsabb hajóit, a nagy katamaránokat, a liberákat és szkiffeket is várjuk a Szüreti Regattára. A verseny biztonsága elsőrendű fontosságú: ezért a rajtvonal szekcionált lesz, és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Rupert mentőhajója végig a mezőnnyel tart majd” – mondja Siklósi Máté.

A versenyt a Volvo Galéria, a Laposa pincészet, valamint a SailingBooks.hu támogatja. A hajók a Kwindoo alkalmazáson követhetők nyomon, és a szervezők a közösségi médiában online élő közvetítést is terveznek. A versenykiírás letölthető ide kattintva, további információk pedig a TVSK Facebook-oldalán található.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!