Véget ért a Nagyhajós Bajnokság

A négy napon át tartó Nagyhajós Országos Bajnokságon 13 hajóosztály 109 egysége, összesen közel 500 vitorlázó szállt vízre a bajnoki kupáért. Edzőjével szerzett bajnoki címet a tokiói olimpikon Érdi Mári, a legnagyobb előnnyel pedig a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára által kormányzott Regina osztályú hajó nyert.

A Balatonfüred–Alsóörs–Siófok–Zamárdi–Tihany vízterületen pályánként 3-3, illetve 4 osztály versenyzett. A legnépesebb a Sudár Regatta osztály 12 indulóval és a 11m One Design 11-gyel, de utóbbi mezőnyben vízre száll két norvég és egy svéd hajó is. A verseny első két napján frissnek induló, de könnyebb keleti-északkeleti szélben a hajók 3-3 futamot teljesítettek, így a bajnokság már pénteken délutánra minden osztályban érvényes volt. A futamok végére általában legyengült a szél, de mindkét nap csak 1-1 futamot kellett rövidítve befuttatni. A péntekre a pályákon emelkedett az adrenalinszint is: amíg az óvási bizottságnak az első napon két, a másodikon már öt beadott óvást kellett letárgyalnia.

A szombatra tervezett két futamot az eddigi könnyebb szelek után aztán valóban erősebb, 27-33 kilométeres (14-18 csomós) szelekben futották, de a nap végére helyenként komoly gyengülésekkel is „meg kellett küzdeniük” a hajóknak. A verseny utolsó napjára, vasárnapra aztán tényleg beütött a front, a rendezőség már reggel a parton halasztást rendelt el, miután a versenyterületen szelet mérő hajóból 55 kilométeres (30 csomó) körüli szélről számoltak be.

A legnagyobb különbséggel, 11 ponttal a Regina mezőnyben a Holczhauser András, az MVSZ főtitkára kormányozta Amitié lett a bajnok, a 11m One Design osztályban pedig a norvég Erland Munkeby által irányított Watergate 10 pont különbséggel zárt az élen – egy második helytől eltekintve minden futamot megnyertek. Ebben az osztályban a második helyet is norvég egység hozta el, a legjobb magyar a harmadik helyen végzett Obsession lett.

A Bravo pályán a 30-as cirkálók (schaerenkreutzerek) mezőnyében a Regulust kormányzó Ian Ainslie mellett Érdi Mári is tagja volt a háromtagú csapatnak. Ez meg is látszott az összetett eredményen: egységük az összesen lefutott nyolc futamból hetet megnyert és egy második helyet futott, ezzel meggyőzően nyertek a Mágia és az Aurora Group Team (Kékmadár) előtt.

A 13 versenyző mezőny közül négyben dőlt el igazán szorosan a bajnoki cím: a Sudár Regatta és az Elliott-770 osztályban két ponton belül állt az első három helyezett, míg a Sudár Sportnál az első kettő. A Scholtz 22-eseknél pedig az első két egység pontazonossággal nyerte a bajnokságot.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!