Hanse 418 – Hajózás egyszerűen és elegánsan

A Hanse Easy Sailing koncepció elnevezésben benne van a teljes filozófia: az önváltós focknak és a kormányállásig hátravezetett kezelőköteleknek hála a hajó egyedül is nyugodtan és pontosan irányítható. Ha pedig sok résztvevős a túra, akkor sem kell aggódni: az együtt töltött idő a gondtalan vitorlázásról szól majd.

A kötelektől és veretektől mentes fedélzet pedig nemcsak a szemnek kellemes látvány, de a pihenéshez is tökéletes lehetőségeket teremt, függetlenül attól, hogy a hajó halad vagy horgonyon, illetve a kikötőben áll.

Vitorlázást segítő tényezők
A maximálisan kiegyensúlyozott kormányon minimális erők keletkeznek, ugyanakkor megnövelt felületének köszönhetően gyerekjáték vele a hajó irányítása. A Hanse Crossover vitorla ejtett menetben tesz jó szolgálatot, hiszen hatvanöt és száznegyven fok közötti valós szélszögtartományban használható, betekerőrendszerével pedig olyan könnyedén kordában tartható, mint egy génua. Az egyköteles reffrendszer lehetővé teszi, hogy a vitorlafelület csökkentéséhez is elegendő legyen egy kéz.

Fényár
A Hanse 418-asból pazar a kilátás, ráadásul messzire szárnyalhat a tekintet. A kabinlejáró melletti nagy felületű üveg tetőablakok a szalon és a hátsó kabinok megvilágítását fokozzák, illetve remek rálátást biztosítanak a kokpitra és az égre. A tágas terek nemcsak a tulajdonost, de bármelyik vendéget ámulatba ejtik, az exkluzív bútorok és finom részletek egyedi hangulatot teremtenek.

Egyedi kialakítás
Kabinok száma, padlólapok és bútorok mintája, kárpitok anyaga és színe, tík vagy nem tík a fedélzeten, a hajótest színe – a lehetőségeket és párosításokat összeadva az jön ki, hogy tizenegyezer-ötszáz (nem tévedés, 11 500) eltérő kivitel létezik a Hanse 418-asból. Ez azt jelenti, hogy minden darab teljesen unikálissá tehető – márpedig sorozatban gyártott vitorlásoknál ritka az ilyesmi.

Beltér
Elrendezését tekintve az alap a kétkabinos-egyfürdős kivitel, ez a legtágasabb modell, ugyanez két fürdővel luxusmegoldás. Három kabin és egy fürdő esetén afféle daysailert birtokolhat a tulajdonos, a háromkabinos-kétfürdős verzió pedig nagy csapatra szabott, igazi túrahajó, amin akár nyolc ember is kényelmesen elfér.

Ha csak két kabint kell kialakítani a gyárban, a jobb hátsó szekció sem megy kárba, hiszen oda raktárhelyiséget építenek. Összességében elmondható, hogy a Hanse 418-as tavon és tengeren egyaránt megállja a helyét, tulajdonosi és chartervitorlásként is remekül teljesít.

(A hajóbemutató teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!