Olimpiai kvótákért szállnak vízre legjobbjaink

Az olimpiai aspiráns magyar versenyzők nagyon jó esélyekkel vágnak neki az év legfontosabb versenyének, a csütörtökön kezdődő Hempel Sailing World Championships olimpiai kvalifikációt szerző világbajnokságnak.


A World Sailing négyévente, az olimpiai kvótaszerzés nyitányaként összevont világbajnokságot rendez a következő nyári játékokon szereplő osztályok számára. Ebben az évben a dániai Jytland szigeten fekvő Aarhusban rendezik az összevont világbajnokságot, ahol a tíz olimpiai hajóosztály összes lehetséges tokiói versenyzői helyeinek 40 százalékát, összesen 101 helyet lehet megszerezni. Egy nemzetből összesen legfeljebb 8 férfi és 7 női versenyző kvalifikálhat. Az olimpián összesen 350 versenyző 250 hajóban vehet részt – a házigazda japánok minden osztályban automatikusan helyet kapnak. Magyarországot 6 hajóosztályban összesen 8 egység képviseli 10 versenyzővel.

A női Laser Radialban Érdi Márinak 119 ellenféllel kell megküzdenie a kvótáért. Az érvényes világranglista első húsz helyezettje közül mindenki vízre száll, a legnagyobb ellenfelei vélhetően a riói bajnok, tavalyi világbajnok, idei Európa-bajnok holland Marit Bouwmester, a Palma de Mallorcán győztes dán Anne-Marie Rindom, a világkupadöntőn, Marseille-ben győztes belga Emma Plasschaert.

A 470-ben Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor képviseli a magyar színeket. A férfi 470-esek között lesz egy másik magyar hajó is, rajthoz áll ugyanis az 1996-os atlantai olimpián már szerepelt Litkey Botond, versenyzőtársa Rácz Levente.

Finndingiben Berecz Zsombor június második felében a Kieler Woche korábbi világkupa-fordulón tért vissza a nemzetközi élmezőnybe – futamgyőzelemmel és 11. helyezéssel. Zsombornak 90 ellenfele lesz Aarhusban, közöttük egy magyar, a tavalyi junior magyar bajnok, Haidekker Elemér is vízre száll a kvótáért. A mezőny hemzseg az olimpiai világ- és Európa-bajnoki bajnokoktól, érmesektől, helyezettektől, az első 30 közül nehéz bárkit is kiemelni.

A legnagyobb mezőny a Laser Standardban áll fel, Vadnai Benjaminnak és Vadnai Jonatánnak 163 ellenfele lesz az előzetes rajtlista szerint. Ott lesz a rajtnál a világranglista első 20 helyezettje, közöttük a 17. helyen Vadnai Benjamin is – testvére, Jonatán a 34. helyen áll jelenleg. Speciális helyzetben vannak, hiszen – amellett, hogy a nagyon sűrű nemzetközi mezőnyben lépnek egyre előrébb –, egymással is rivalizálnak, hiszen azonos hajóosztályban versenyeznek, és mindketten a legszűkebb nemzetközi élmezőnyben vitorláznak.

Lesz magyar induló a szörfösök között, a világranglista 140. helyezettje, Sánta Bence küzd meg a kvótáért a 90 fős mezőnyben. Ugyancsak rajthoz áll a tokiói kvótáért a Nacra 17 vegyes felállású, kéttestűek mezőnyében Virág Flóra és Molnár Dávid. A Nacra mezőny 68 indulóból áll és a vébén 8 kvótát osztanak ki – írta az orientpress.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!