Éjszakai vitorlásversenyt szervez a Spartacus

Ezüst szalag néven éjszakai túraversenyt rendez a Spartacus Vitorlás Egylet a Balatonföldvár–Balatongyörök–Balatonföldvár útvonalon a június harmincadikai hétvégén.

Az első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal, az Archishade Kft. anyagi támogatásával – megrendezett verseny abszolút győztese elnyeri az Ezüst szalagot és a Spartacus által alapított ezüst örökös vándordíjat. Minden, a Kékszalagon indulási joggal rendelkező hajó nevezését várják, a biztonsági előírások is hasonlók lesznek. Az Ezüst szalag különlegessége, hogy itt elindulhatnak a 20 lábnál rövidebb többtestű vitorlások is. Természetesen az egyes hajóosztályokat külön is díjazzák, a versenykiírásban leírtak szerint.

Ha a kikötő már megtelt, a klubház előtti vízterületen horgonyzó hajókról motorosokkal szállítja a legénységet a partra és majd vissza a rendezőség. A rajt 18 órakor lesz, a befutási limit vasárnap 14 óra, díjkiosztó egy órával később.

„A napnyugta előtti-utáni órák, az éjszakai vitorlázás a hosszú távú balatoni túraversenyek legszebb, legizgalmasabb szakaszai. Kitaláltunk speciálisan erre a napszakra egy remélhetőleg vonzó és érdekes versenyt” – mondta Majthényi Szabolcs tizenkétszeres világbajnok vitorlázó, a Spartacus egyletigazgatója. „A Kékszalagra készülőknek jó edzéslehetőség az Ezüst szalag. Meg lehet figyelni, hogy a napnyugta után gyakran tapasztalható szél leállás után hol, milyen intenzitással jön be a parti szél. Lehet tesztelni a műszereket, a navigációt és gyakorolni a hajó, a vitorlák állítását sötétben, valamint ki lehet próbálni olyan taktikai lehetőségeket, amelyek majd kamatozhatnak a tókerülőn.”

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!