Orosz győzelem a Sonnenschein Kupán

Orosz győzelem született a Balatonon a Dragon Európa-bajnokság bemelegítő versenyének számító Sonnenschein Kupán, amely egyben a vitorlás hajóosztály magyar bajnoksága is volt. A szombaton zárult regattán a legjobb magyar egység a kilencedik helyen végzett.


Könnyű észak-északkeleti szélben kezdődött meg az első futam. A balatoni körülményeket a monacói színekben versenyző német Jens Rathsack kormányozta egységnek sikerült a legjobban megismernie: az első futamban rajt-cél győzelmet arattak, és a második futamban is többször vezettek. A második, este fél 7 tájban befejeződött futamot végül a japán hajó nyerte, amelynek kormányánál az Amerika Kupa-győztes, többszörös párosverseny-világbajnok ausztrál Peter Gilmour ült.


Csütörtökön a Balaton felett jövő-menő zivatarok megakadályozták a vitorlázást, egész nap alatt nem alakult ki olyan szél, amelyben versenyezni lehetett volna. Péntek reggel viszont egész napra stabilizálódott az észak-északkeleti szél, amely – noha sokat változtatta irányát és komoly próbatétel elé állította a csapatokat – újabb négy futam megrendezését tette lehetővé.
A csapatok komoly erőbedobással küzdöttek a 9–13 csomós szélben, és az újra meg újra megerősödő esőben. A nap a legjobban a tavalyi világranglista második orosz egységnek, a Dmitrij Szamohin vezette Rocknrolla nevű orosz csapatnak sikerült. Megnyerték a harmadik és negyedik futamot, és összesítésben végül átvették a vezetést.


Szombatra megérkezett a nyár a Balatonra, a napsütés azonban szélcsendet hozott, így nem sikerült újabb futamot rendezni. Maradt a hat futam után kialakult eredmény: első lett a Rocknrolla (Dmitrij Szamohin, Alekszej Busujev, Andrej Kiriljuk), második helyen az egykori orosz 470-es olimpikonok csapata (Igor Ivasincov, Aleksz Musicenko, Szlava Varnacskin) végzett, a bronzérem pedig Jens Rathsack csapatának jutott.


A magyar hajók nem igazán kamatoztatták a helyi viszonyok ismeretét. A magyar bajnoki címet végül a nemzetközi értékelésben kilencedik helyen zárt Johanna (Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly) szerezte meg, a bajnoki ezüst a Gömbös Loránd kormányozta Nyári Mikulásnak, a bronz pedig a 7Arts (dr. Tenke Péter) csapatának jutott. A legjobb klasszikus (1973 előtt épül hajó) a brit Blue Haze lett, a legjobb magyar klasszikus pedig a Nemecsek csapata. A verseny végeredménye megtekinthető ide kattintva.

Egy rövid összefoglaló videó a versenyről

 

(Fotók: Mag Andrea/Magyar Dragon Szövetség)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!