Jégtörő nélkül az Északi-sarkon át?

2018. március 27.
Címkék :

Második legkisebb téli kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég, területe az elmúlt négy évben volt a legkisebb az ember által előidézett klímaváltozás miatt.


Az Északi-sark térségében a tengeri jég általában márciusban, a tél végén fagy be a legnagyobb területen. A legkisebb éves kiterjedésére ősz elején, szeptemberben olvad el. Az északi-sarki tengeri jég zsugorodása az elmúlt évtizedekben folyamatos volt.


Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont adatai szerint az északi-sarki téli tengeri jégkiterjedés 2018-ban mintegy egymillió négyzetkilométerrel – ami Egyiptom területével egyenlő – marad el a hosszú távú átlagos kiterjedéstől. A központ közel negyven éve elemzi a jégkiterjedésről gyűjtött műholdas adatokat.


A tengeri jég téli kiterjedésének csökkenése azt jelenti, hogy egyre nagyobb területek egész évben jégmentesek maradnak, különösen az Oroszország és Norvégia északi részén elterülő Barents-tengeren, amely egyre inkább az Atlanti-óceánhoz válik hasonlóvá.


Mindez a hajózási társaságok számára jó hír is lehet, hiszen a Teekay hajózási társaság a közelmúltban jelentette be, hogy egy cseppfolyósított gázzal teli tartályhajó egy északi sarkköri oroszországi terminálról hajózott 2018 januárjában Franciaországba. Ez volt az első hajó, amely jégtörő nélkül tett meg egy ilyen téli utat – írta a hirado.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!