Hétezer éves leletet találtak az óceán fenekén

Több ezer éves indián temetőre bukkant egy búvár az óceán fenekén a Mexikói-öbölben. Az ősi lelőhelyet 2016 júniusában véletlenül fedezte fel, de ez csak később tudatosult benne.

A floridai Régészeti Hivatal szakértői azonosították a Manasota Key tengeri régészeti lelőhelyet. A terület 91 méterre fekszik a parttól, nagyjából 6 méterrel a vízfelszín alatt. A lelőhelyen a régészek később további emberi maradványokat is találtak, így rájöttek, hogy egy temetővel van dolguk. A nyughelyek meglepő módon remek állapotban konzerválódott.

A nagyjából háromezer négyzetméteres temető természetesen a távoli múltban nem az óceánban feküdt. A szakértők szerint hétezer évvel ezelőtt a terület egy tőzeg fenekű édesvízi tó volt. A temető ekkor még a szárazföldön, de a tengerszint alatt lehetett. A tőzeget tartalmazó tó jól konzerválta az őslakosok maradványait. Idővel aztán az óceán szintje emelkedni kezdett, a víz pedig ellepte a temetőt.

Az új felfedezés segíthet annak megértésében, hogy miként maradhatnak fenn az ősi kultúrák nyomai a vízfelszín alatt. Ryan Duggins, a floridai Régészeti Hivatal munkatársa szerint lenyűgöző egy ilyen remek állapotban konzerválódott lelőhely azonosítása, ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy egy temetőnél dolgoznak. Így kellő tisztelettel kell kezelni a területet – írta a 24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!