Izgalmas kaland búvároknak

A Vörös-tenger mélyén található a Bakr, egy szovjet építésű, izraeliek által elsüllyesztett hajó.

A Szuezi-öbölben nyugvó kevéssé ismert roncsok egyike a Bakr. Az egykori Szovjetunióban épült 49 méter hosszú, 416 bruttó regisztertonnás hajó valószínűleg a kijevi Leninszkaja Kuznyica gyárban épült. Az egyiptomi United Arab Republic General Petroleum társaság állította szolgálatba, a tengeri olajmezőkön végzett feladatokra.


A jom kippuri háború során veszett oda. 1973. október 14-én Ras Gharib közelében állt, amikor az ott levő radarállomást támadó izraeli harci gépekről kilőtt rakéták eltalálták és elsüllyesztették.


A Bakr roncsa alig 12 méteres mélységben nyugszik, egyenesen állva. A hajótest jelentős részben egyben van, a rakéta által ütött sérüléstől eltekintve, míg a felépítményből sokat kiemeltek az évek során. Az olajmezőkön használt különféle eszközök viszont ma is megtalálhatók elszórva, mint ahogy a nagy csörlő is a helyén maradt. A hajó neve is tisztán kivehető az orron, illetve a taton, még a horgony is látható. A hajótestbe is be lehet úszni, igaz, vigyázni kell az esetleg kiálló részekre, a beakadásra – írta a divecenter.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!