Magyar hajó lehet az év európai jachtja

Az Év Európai Jachtja díjra jelölte a Flaar M 37-et a német Yacht magazin. A magyar versenyvitorlást a kis paloznaki manufaktúra két vezetője, Déry Attila és Mezey Zoltán tervezte.

A Flaar M37 a Speciális hajók kategóriában egy másik egytestű hajóval és egy trimaránnal versenyez. Az eredményhirdetés január 20-án Düsseldorfban lesz. Az Év Európai Yachtja díjat három vezető európai hajósmagazin alapította, és a díjat 2002-ben adták át először. Mára 12 ország szaklapjának újságírói bírálják a hajókat, amelyek öt kategóriában indulnak, a zsűri kategóriánként három jelölt közül választ. A tesztelés októberben, Barcelonában zajlott – olvasható a veol.hu.oldalon.

A Flaar 37-et kifejezetten tavi versenyzésre építették. Az volt a koncepció, hogy egy olyan tőkesúlyos vitorlás készüljön, amely egy balatoni versenyen képes az élmezőnyben végezni. Nem a leggyorsabb hajó megalkotása volt a cél, hiszen a soktrapézos, tőkesúly nélküli liberák uralják az egytestű mezőnyt. Ennél a hajónál az volt a lényeg, hogy kis legénységgel is eredményesen lehessen vitorlázni. Sokkal biztonságosabb, kevésbé borulékony egy keretes, trapézos liberához képest.

A cégre nem véletlenül figyelt fel a nemzetközi sajtó: a szóló Balaton-kerülő vitorlásversenyen a cég Flaar 26RR modellje nyerni tudott, és ez a modell tartja az egytestűek között a Keszthely–Kenese sebességrekordot is, de szerzett 2. és 3. helyet a Centomiglián is – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!