A 24 lábon vitorlázás európai ördöge

Az év férfi vitorlázójának jelölt Bakóczy Róbert és csapata, az FGF Sailing Team győzött a Melges 24 Európa-kupa-sorozat utolsó versenyén, valamint Balatonfüreden is győztek a J-24 Európa-bajnokságon.

Hogyan ismerkedtél meg a sportággal?
A sporthoz édesapámon, Bakóczy Kálmánon keresztül kötődök, aki már a születésem előtt egy évvel megvette a nagyhajónkat, a Rosát, ami egyenes út volt a víz szeretetéhez. Ezt követően hétéves koromban voltam az első vitorlástáboromban Tímár Péternél, Timunál, majd Holczhauser Andrásnál, aki ma az MVSZ főtitkára, szóval elég jó tanárokkal kezdtem.
Mind édesanyám, mind édesapám életének szerves része a vitorlázás. Anyu, Bakóczy Zsuzsa, az MVSZ titkárságának munkatársa, míg apu azóta is szeli a habokat a Rosával, karitatív vitorlásprogramokat szervez rászoruló gyerekeknek, mellette pedig aktívan versenyez.

A Melges 24-es vitorlázás nagyon komoly sikereket hozott számotokra. Mi a csapat összetétele, kik segítenek benneteket?
A csapat következőképpen áll össze: Rozsnyay Domi, Takácsy Levi, Takácsy Kristóf (alias Vigyori) és Buza Bence. Velük (Bencét leszámítva) együtt nőttem fel a Spariban. A Melgesben már a negyedik szezont fejeztük be közösen, ami rengeteg befektetett közös munkát jelent.


Erre az évre talán már kijelenthetjük, hogy technikailag teljesen megtanultuk a hajót, és a manőverekben csak nagyon kevés hibát vétünk. Miután technikai sportról beszélünk, a másik nagy szelete az eredménynek a hajó sebességének beállítása, amin még van mit tenni. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy azért a mezőny nagy részénél már így is jobb a tempónk, ám akad a mezőnyben egy-két olasz egység, amelyek főleg nagy szélben igen komoly sebességgel közlekednek, és nehéz őket elkapni. Na de majd jövőre…


Fantasztikus szezon áll mögöttetek. Mi az elképzelés a jövőt illetően?
Jövőre szeretnénk további nemzetközi sikereket elérni Melgesben. A Garda-tavon lesz az Eb, addig össze kell tennünk a nagyszeles cirkálóképességünket, mert szeretnénk a dobogón végezni. Az álom természetesen a legfelső fok. Emellett a munkámban is szeretnek nagyot alkotni. Remek közösség kezd összeállni a BYC 1912-ben, akikkel élvezetes a közös munka.
A következő esemény is velük zajlik majd, az Optimist csapatunkkal, részt veszünk egy magyar szervezésű edzőtáborban, Portorozban. Több mint hetven nebuló vesz részt rajta, a velük való közös munka igazán felemelő.

(A Bakóczy Róberttel készült interjút teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!