Gyorstalpaló kezdő szörfözőknek

2017. november 23.
Címkék :

Rengeteg, látszólag hasonló vitorlát készítenek a gyártók évről évre, és szinte mindig ugyanazokat a varázsszavakat halljuk vissza: még könnyebb, még hamarabb megsiklik, még strapabíróbb, még gyorsabb, még könnyebben kezelhető.

Nézzük végig a Goya 2018-as vitorláit, hogy mi mire való.
Háromlatnis Surf-wave vitorlák (Fringe): radikális, nagy hullámokon való szörfözésre, ami közelebb áll szinte a hullámlovagláshoz, nem kell, hogy gyors legyen, de a kritikus pillanatban húzzon, vagy pont hogy semlegesen viselkedjen. Nagy hullámokba ajánlom, vagy fiataloknak, nőknek tanulásra, mert pillekönnyűek!

Négylatnis powerwave vitorlák (Banzai): ez való mindenkinek, mindenhol, bármilyen viszonyok közé. Hamar siklik és mozgékony. Stabil, jellemzően nagyon könnyű, és X-Ply verzióban még erős is. Zárójelben jegyzem meg, hogy a profik a monofilm verziót használják, a súly miatt, meg jobban át lehet rajta látni.

Radikál wave (Guru): az erős szeles választás hullámos vízre. Marginális szelekben, erős ráfújásokban a legjobb típus. Mondanom sem kell, hogy a legerősebb, ami létezik.

Freestyle (Bounce): meglepő, de freestyle szörfözéshez találták ki, könnyű, gyorsan pörög, hamar siklik, de nincs túlzottan megerősítve.

Nexus (freeride): sima vízre (és a Balaton ide tartozik) a normális vagy hétvégi szörfösöknek. Ideális kompromisszum a tempó és kezelhetőség határán.

Mark (freerace): szintén sík vízre, de magasabb végsebességhez. Ez nem feltétlenül jelent hamarabb siklást, de a felső széltartományban stabilabb, jobban tudsz figyelni a deszkára, végeredményül pedig jobb eredményt érhetsz el a GPS versenyen.

Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!