Olimpiai vitorlás hajó 10 fontért

Micky Beckett olimpiai vitorlázó több mint 18 ezer fontot gyűjtött össze azon tombolán, ahol kisorsolta a párizsi hajóját.

Beckett idén nyáron a férfi egyszemélyes dingi osztályban képviselte a brit csapatot (és lett hatodik), 10 fontért árult jegyeket a tombolára, ahol a 8700 fontos ILCA 7-es dingi volt a fődíj. Az árazással arra törekedett, hogy minél több embernek – vitorlázónak és nem vitorlázónak egyaránt – legyen esélye a nyerésre.

A végül összegyűlt 18 053 fontot az Andrew Simpson Alapítvány kapja. A brit olimpikon Andrew „Bart” Simpson 2013-ban bekövetkezett tragikus halála után létrehozott jótékonysági szervezet portlandi, readingi, portsmouthi és birminghami központjában lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy megtapasztalják a vitorlázás élményét – és Beckett szenvedélyes támogatója az ügynek.

„Nem titok, hogy a sportolók számára a közvetlenül az olimpia utáni időszak egy kicsit furcsa és küzdelmes lehet, ez a tombola viszont nagyon sokat segített abban, hogy elfoglaljam magam, és úgy éreztem, hogy teszek valami értelmeset – mondta Beckett. – Az edzőterembe járást felcseréltem arra, hogy próbálok jegyeket eladni 10 fontért, szerencsére sokakat megfogott a dolog, és élvezettek vettek részt az akcióban. Ismerek olyanokat, akik alig vitorláznak, mégis izgatottan vettek jegyet. Mindig is szerettem volna pénzt gyűjteni az alapítványnak, most pedig sikerült 18 ezer fontot összeszednünk, amire nagyon büszke vagyok. Az alapítványt Bart neve alatt, az olimpiai sikereire is emlékezve hozták létre, helyénvalónak tűnik, hogy megpróbáljuk fenntartani ezt a kapcsolatot az alapítvány és az olimpia között azzal, hogy pénzt gyűjtünk azzal a hajóval, amelyet ezen a nyáron használtam.”

YouTube video

A tombolán a Beckett által a játékokon használt vitorla is gazdára talált, még mindig az olimpiai márkajelzéssel: a hajót az északír Mark McKee, a vitorlát pedig a gloucesteri Rob Hunt nyerte. Beckett, aki a pembrokeshire-i Solvából származik, személyesen hívta fel a nyerteseket, hogy elmondja nekik a hírt, és még ebben a hónapban személyesen adja át mindkét nyereményt.

„A hajó egészen különleges; lenyűgözően néz ki, még mindig rajta vannak az olimpiai karikák. Az úriember, aki megnyerte, remélhetőleg rendszeresen használni fogja, és egy nagyszerű történetet mesél majd arról, hogyan került a hajó a tulajdonába, ami talán még néhány embert is ösztönöz majd arra, hogy elkezdjen vitorlázni” – tette hozzá.

Caroline Slocock, az Andrew Simpson Alapítvány adománygyűjtési menedzsere: „Szeretnénk hatalmas köszönetet mondani Mickynek, amiért előállt ezzel a fantasztikus kezdeményezéssel, valamint a hozzájáruló partnereknek, az Ovington Boatsnak, a Tidewaynek és a British Sailing Teamnek, akik segítettek a siker elérésében. Az összegyűjtött pénzből több mint 500 fiatal tapasztalhatja meg a vitorlázás élményét, sokan közülük először. Az olyan sportolók, mint Micky, nagyszerű inspirációt jelentenek a fiatalok számára, és az összegyűjtött pénz akár a jövő olimpiai sztárjai számára is bevezetést jelenthet a vitorlázásba.”

(fotók és forrás: British Sailing Team)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!