Sokszínű, változatos olimpiai vitorlázást ünnepel a World Sailing

2024. augusztus 16.
Címkék :

Sokszínű olimpiát zárt a vitorlázás Párizsban, több nemzet nyert érmet versenyszámonként, mint bármelyik másik olimpián ebben az évszázadban.

A marseille-i kikötőben 10 versenyszámban összesen 19 nemzet állhatott a dobogóra, ami felülmúlja a 2008-as pekingi 18 nemzetet. A Párizs 2024 olimpiai záróünnepségen 16 nemzet vitorlázóit választották zászlóvivőnek, köztük az aranyérmes ausztrál Matt Wearnt (férfi dingi – ILCA 7), az osztrák Lukas Maehr – Lara Vadlau vegyes dingi (470) párost, valamint az izraeli Tom Reuveny-t (férfi szörf). Hozzájuk csatlakozott a Stade de France-ban rendezett csillogó eseményen a férfi kite ezüstérmes Toni Vodisek – aki Szlovénia második vitorlázó érmét szerezte – és a bronzérmes Max Maeder, aki Szingapúr egyetlen érmét szerezte a Párizs 2024-es eseményen.

A párizsi záróünnepségen a zászlóvivők között volt Stefano Peschiera – Peru első olimpiai vitorlázó érmese és 32 év óta az első dobogós helyezett -, aki egyike volt annak a 26 sportolónak, akiket a World Sailing Emerging Nations programja támogatott (szemben a tokiói nyolccal). A záróünnepség zászlóvivője volt a perui Maria Bazo is, aki épphogy lemaradt a női szörfösök döntőjéről.

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója szerint „A vitorlázás mindenkié” szlogen nem csak üres frázis, ezért nagyon örültünk annak, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékokon mind a rajtvonalon, mind az érmesek között számos nemzet képviselteti magát: „Jó úton haladunk afelé, hogy még több nemzet vegyen részt az olimpiai vitorlásversenyzésben. A 2024-es párizsi olimpiai játékok éremtáblázatának sokszínűsége pozitív hatással lesz globális fejlesztési törekvéseinkre. Az érdem természetesen a sportolóké és a nemzeti szövetségek támogatásáé, akik az alapoktól a dobogóig fejlesztik a vitorlázást. Szeretném továbbá elismerésemet kifejezni a Párizs 2024, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a számtalan önkéntes nagyszerű munkája előtt, akik fáradhatatlanul és mosolyogva dolgoztak az esemény lebonyolításán. Végezetül pedig köszönetet mondok annak a több tízezer vitorlásrajongónak a világ minden tájáról, akik jegyet váltottak, hogy szurkolhassanak kedvenceiknek. Most pedig már előre tekintünk, és a 2028-ban esedékes Los Angelesre összpontosítunk, Long Beach kiváló helyszín, amely valóban sportágunk legjobbjait fogja bemutatni.”

fotók és forrás: sailing.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!