Barcolana: megismétlődött a varázslat

2024. október 17.
Címkék :

Egészen biztos, hogy az 56. Barcolana – presented by Generali minden idők egyik legnagyobb és leglátványosabb versenyeként vonul be a történelembe.

Az Arca SGR Furio és Marta Benussi kormányzásával 1 óra 28 perc és 14 másodperc alatt, elsőként ért célba, őket Claudio Demartis és Pompeo Tria Prosecco DOC-ja követte, majd a Fiamme Gialle’s Nice, Ruggero Tita és Paolo Cian vezetésével. A regatta elképesztő izgalmakat, nagyszerű show-t és felhőtlen szórakozást nyújtott, miközben stratégiai szempontból komoly kihívást jelentett a hajók számára – hiszen Triesztben szinte példátlan, hogy délnyugati szélben kelljen vitorlázni. A regattán 1757 hajó állt rajthoz, több mint ezer egység futott be a limitidő lejárta előtt. Köztük volt Wendy Schmidt, aki úgy döntött, hogy 52 méteres ketchével, az Elfjével vesz részt, két nővel a kormánynál, újfent hangsúlyozva a nők szerepét a Barcolanán. A Generali Kupa – Nők a vitorlázásban díját Giulia Leghissa, az Anywave Jr. kapitánya kapta, ők a 113. helyen fejezték be a regattát.

„Ez volt a történelem egyik legtechnikásabb Barcolana regattája, és egyben az egyik legnagyobb is” – nyilatkozta Mitja Gialuz, a Società Velica di Barcola e Grignano (Barcola és Grignano Vitorlásklub) elnöke, aki a vízen várta meg az utolsó célba érőket, hogy aztán helyi élelmiszerekből és borokból álló csomaggal köszönje meg nekik részvételüket.

„Szeretnék köszönetet mondani minden vitorlázónak a részvételért, és mindenkinek, aki segített létrehozni ezt az egyedülálló regattát, valamint a köré épült tíznapos eseményt. Hálásak vagyunk a sok bajnok jelenlétéért, valamint a szponzorok és intézmények támogatásáért – kiváltság, hogy ennek az eseménynek az élén állhatunk.”

A Generali elnöke, Andrea Sironi: „A Barcolana minden évben egyesíti a versenyzést, a részvétel örömét és a szórakozást, ösztönzi a csapatszellemet. Ezért is játszik fontos szerepet, hogy felhívják a figyelmet a vegyes (női-férfi) csapatok létrehozásának értékére, mi pedig a Women in Sailing by Generali and Barcolana projekttel elköteleztük magunkat amellett, hogy ez a mozgalom minél nagyobbra növekedjen. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Generali Women in Sailing 2024 Trophyt annak a Giulia Leghissának adhattuk át, aki egy fiatal vitorlázókból álló csapatot irányított. Teljesítményének elismeréseként a Generali Akadémia által az ő igényeire szabott edző- és vezetői tanfolyammal jutalmazzuk, amivel az élet minden területén jobban tud majd érvényesülni.”

„A Barcolana ismét felülmúlta a várakozásokat, a rendkívüli népes részvétel kiadásról-kiadásra lenyűgöz minket. Így a mindig megismétlődik a varázslat, és magával ragadja azokat, akik a világ különböző részeiről érkeznek, hogy átéljék ezt az élményt. Ez nemcsak egy vitorlásfesztivál, hanem egy város és egy közösség ünnepe, amelynek sikerül nemzetközi szinten is népszerűsítenie a régiót” – mondta Friuli Venezia Giulia kormányzója, Massimiliano Fedriga

Giulia Leghissa, a Generali Women In Sailing kupa győztese: „Boldog vagyok, hogy megnyertem ezt a kupát a csapatommal együtt. Hiszek a vegyes csapatok képzésében és értékében. A vitorlázás olyan sportág, amely a puszta fizikai erőnél sokkal többet igényel: szükség van észérvekre, türelemre, technikai készségekre. Hat nőből és három férfiból álló legénységünk ezt ékesen bizonyítja.”

Marta Benussi (ARCA SGR): „Gyönyörű nap volt, tele érzelmekkel. Nagyon szerencsés vagyok, mert együtt vitorlázhatok apámmal egy ilyen fontos hajón. Sokat tanulok arról, hogyan kell irányítani a legénységet, hogyan dolgoznak a taktikusok és a stratégák. Nem tudtam az egész versenyen a kormánynál lenni – nem vállalhatom ezt a felelősséget, nincs elég tapasztalatom –, de úgy gondolom, megtettem, ami tőlem telt.”

Teljes eredménylista.

(fotók és forrás: Barcolana)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!