Folytatjuk! – nem áll le a Luna Rossa

Patrizio Bertelli, a Luna Rossa Prada Pirelli elnöke egyértelművé tette, miként tervezi a jövőt.

Egy nappal azután, hogy a Luna Rossa kiesett a Challenger Selection döntőjéből, Patrizio Bertelli, a Luna Rossa Prada Pirelli elnöke találkozott a média képviselőivel, hogy bemutassa a csapat jelenlegi helyzetét és jövőbeli terveit. Bertellivel együtt ott volt Marco Tronchetti Provera, a Pirelli ügyvezető alelnöke és Max Sirena csapatigazgató.

Bertelli mindenkit biztosított, hogy a Luna Rossa Max Sirena vezetésével folytatja America’s Cup kampányát, amivel ékes bizonyítékát adta annak, mennyire bízik az 1997-ben általa alapított csapatban. Nyilatkozatában kiemelte a Luna Rossa jelentős teljesítményét, amely Olaszországot „a vitorlázás peremvidékről a nemzetközi elit közepébe” emelte, valamint hangsúlyozta, mekkora szerepet töltött be a csapat az új tehetségek kinevelésében. „Az elmúlt három évben Max Sirenával erős csapatot építettünk, amely a 2000-es kezdetekre emlékeztet – mondta Bertelli –, olyan csapatot, amelyet az összetartozás érzése, a szenvedély, a fejlett technológia és a sok fiatal tehetség – nemcsak vitorlázók, hanem technikai szakemberek is – határoz meg. Szilárd alapokkal rendelkezünk a következő kihívásunk elindításához.”
Bertelli a kihívók sorozatának döntőjében elért eredményt értékelve így nyilatkozott: „Az a hajó jut tovább, amelyik kevesebb hibát követ el. Lesz időnk elemezni, hogy mi történt, de a probléma biztosan nem az volt, hogy lassú lett volna a hajónk. Épp ellenkezőleg, ráadásul a leggyorsabb hajó, amivel valaha is versenyeztem a kihívások során. Ilyen az America’s Cup, elképesztően magas a verseny színvonala, mi pedig azért nem vagyunk a döntőben, mert több hibát követtünk el, mint mások.”

Az America’s Cup és az emelőszárnyas egytestűek jövőjével kapcsolatban Bertelli megjegyezte, hogy a regatta egy történelmi előzmények nélküli versennyé vált, amely nagyban különbözik a newporti vagy az aucklandi kiadásoktól. Hangsúlyozta, hogy az olyan hajók, mint az AC40, „figyelemre méltó újítást jelentenek, amely vonzza a fiatalabb generációkat a sportágba. Tudomásul kell vennünk, hogy a vitorlázás megváltozott, és a jelenlegi helyzetet felesleges összehasonlítani a múlttal, mert két teljesen különböző világról van szó. Ebből a szempontból nem hiszem, hogy van visszaút”.

„A folytonosság jegyében szerda reggel az AC75-ös már a fiatal legénységgel ment ki a vízre, az eddig versenyző csapat támogatásával, lehetőséget adva nekik, hogy beszálljanak a hajóba, egyúttal megerősítve az évekkel ezelőtt elkezdett projekt stabilitását és folyamatosságát.”

A jövőbeli partnerséggel kapcsolatban Marco Tronchetti Provera így nyilatkozott: „Ez csak egy vereség egy sikertörténetben. Mi ott leszünk a jövőben is, Patrizio Bertelli és a Luna Rossa mellett fogunk állni.”

(forrás: lunarossachallenge.com, fotók: americascup.com, lunarossachallenge.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!