Rekordméretű jacht érkezik Monacóba

Mérföldkőhöz érkezik 2024-ban a Monaco Yacht Show, amikor a Port Hercule-ban bemutatják a kiállítás történetének legnagyobb jachtját.

A dicsőség eddig a 115,1 méteres Ahpóé volt (Lürssen), de idén a 122 méteres Kismet szuperjacht – szintén Lürssen – határozott ugrással taszítja le elődjét a trónról. Ez az alkalom egyben a Kismet globális debütálását is jelenti, miután a hajót idén májusban adták át. A kiállítás vendégei az elsők között tekinthetik meg a jacht karakteres túlnyúlását, míg néhány szerencsésnek lehetősége nyílik arra, hogy egy pillantást vethessen az elegánsan kialakított Reymond Langton belső terekbe.

Figyelemre méltó, hogy az idei kiállításon további két, 100 méter feletti hosszúságú jacht vesz részt. A Burgess által bemutatandó 111,9 méteres Renaissance-t (Freire) 2023-ban adták át, a legnagyobb Spanyolországban épített jacht, 19 kabinban 36 vendég befogadására alkalmas. Az Oceanco 105 méteres H3-asa pedig a kiállítás legdrágább eladó jachtja lesz.

Cikkünk megjelenésekor úgy lehetett tudni, hogy 111 szuperjacht jelenik meg az idei seregszemlén, ami több, mint a 2023-as (109) és a 2022-es (110) létszám. Az átlagos hossz kicsit csökkent tavalyhoz képest (47,3 méter lett), miközben az átlagos térfogat jelentősen megugrott, és a tavalyi 632 BRT-hez képest 716 BRT-re emelkedett. Nő a 70 méteresnél hosszabb jachtok száma (várhatóan kilenc lesz jelen, míg 2023-ban hét volt), míg a 40-70 méteres szegmensben mérsékelt csökkenés tapasztalható (69 után 65).

Úgy tűnik, hogy a nagyobb méretű jachtok szegmense iránti kereslet növekedett, ami meglehetősen váratlan volt. „Sokan azt gondolták, hogy az orosz ügyfelek számának drasztikus csökkenése nyomán zuhan az „óriások” iránti kereslet is, de nem így történt” – állítja Raphael Sauleau, az IYC vezérigazgatója. Véleménye szerint a 70 méteresnél hosszabb jachtok idén viszonylag gyorsan elkeltek, ha megfelelően árazták őket.

Az idei kiállítás másik fénypontja a bemutatkozó jachtok különösen nagy száma lesz: összesen 27 (24 méteres vagy annál hosszabb) jacht debütál, míg az előző két évben (2023 és 2022) 17-17 újdonságot láthattunk. A kiállítás vendégei a Damen Yachting első 58 méteres SeaXplorerétől, a Pink Shadowtól kezdve a Royal Huisman várva várt 52 méteres Special One-ig mindent láthatnak. Idén a Rossinavi eddigi első többtestű projektje (és talán a kiállítás egyik leginnovatívabb jachtja), a 42,8 méteres hibrid-elektromos katamarán, a Seawolf X is bemutatkozik.

A 2024-es Monaco Yacht Show-t szeptember 25–28. között rendezik a nagyhercegségben.

Rövid összefoglaló a 2023-as eseményről:

YouTube video

(forrás: boatinternational.com, fotók: boatinternational.com, monacoyachtshow.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!