Fedélzeti tűz és süllyedés: videókon az Atina tragédiája

2024. augusztus 12.
Címkék :

A 47 méter hosszú Atina szuperjacht az olaszországi Olbiánál süllyedt el, miután tűz ütött ki a fedélzetén, és a lángok felfalták a testét.

A Heesen építette jachton szombaton ütött ki tűz, és a hajó vasárnapra elsüllyedt az Olbiai-öbölben, Szardínián. Az olbiai parti őrség által közzétett és egyéb felvételeken látható, hogy a lángok a hajó hátsó részéből terjedtek szét, majd a test oldalra dőlt, végül süllyedni kezdett. A helyi tűzoltók a parti őrséggel együtt dolgoztak az oltáson és a mentésen: tizenhat ember tartózkodott a fedélzeten, akiket evakuáltak, és azóta a hatóságok megerősítették, hogy biztonságban vannak. Sérültekről nem érkezett jelentés. A baleset környékét lezárták, egyúttal a potenciális további károk megelőzésére a szennyeződéseket felszívópárnákat helyeztek ki.

Az Atinát 2008-ban adta át a holland hajógyár, és a következő évben Neptun díjat nyert a World Superyacht Awardson. Korábban többek között Elandess, Raasta és Naseem néven volt ismert, legutóbb 2021-ben cserélt gazdát, utolsó ismert kikiáltási ára 16 250 000 euró volt. Az üzletkötést követően átfogó, több hónapos felújításon esett át a török FDC Yachts gyárában azzal a céllal, hogy a hajóbérlési piacra optimalizálják.

A vesztét okozó tűz oka ismeretlen.
A lángoló Atina közelről és távolról:

YouTube video

A tűzoltók közelképei:

YouTube video

(fotók és forrás: boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!