Így óvják meg a balatoni nádast

2024. augusztus 3.
Címkék :

A Living Infrastructures projekt nemcsak a Balaton nádasa és ökoszisztémája megóvását tűzte ki célul, hanem az őshonos fajok regenerálódását is elősegíti.

Az innováció és a fenntarthatóság összefonódik ebben a kezdeményezésben, amely hosszú távú megoldásokat kínálhat a környezeti kihívásokra, nemcsak a Balatonnál, hanem más édesvízi területeken is.
A MOME Innovációs Központ Living Infrastructures projektje jelentős eredményeket ért el. A szerkezetek közül kettő már most kiemelkedően teljesít, és a szabadalmaztatási folyamat megkezdődött. Az innovatív kender-cement alapú kompozit anyag hatékonyságát mutatja, hogy rövid időn belül integrálódott a vízi környezetbe, és különféle organizmusok telepedtek meg rajta.

2023 augusztusában a MOME Innovációs Központ Living Infrastructures projektjének keretében készült struktúrákat a Balatonba helyezték. Az elmúlt év során a kutatócsapat rendszeresen látogatta a helyszínt, hogy megfigyelje, mely formák támogatják legjobban a helyi flóra és fauna regenerálódását és konzerválását.

YouTube video

A projekt célja az édesvízi ökoszisztéma fenntartása és az őshonos fajok regenerálódásának elősegítése olyan struktúrák létrehozásával, amelyek lehetővé teszik a helyi növény- és állatvilág stabil visszatelepítését. A hallgatók és kutatók együttes erővel több mint tíz egyedi formájú és méretű szerkezetet készítettek egy újonnan kifejlesztett, analóg 3D-s betonnyomtatási módszerrel.

Ha a tesztfázis sikeres, a technológiát más édesvízi területeken is alkalmazhatjuk az élővilág védelme és helyreállítása érdekében. Az innováció és a fenntarthatóság összefonódik ebben a projektben, mely remélhetőleg hosszú távú megoldásokat nyújt a környezeti kihívásokra – írta a berek.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!