Simán fölmegyünk 80 millió dollárig – Russell Coutts a SailGP jövőjéről

2024. július 20.
Címkék :

Russell Coutts, a SailGP vezérigazgatója még a negyedik évad nagydöntője előtt beszélt a SailGP jövőjéről.

A 2018–19-ben létrehozott ligát – mint minden más sporteseményt – a 2020–21-es szezonban a Covid-járvány sújtotta, de a vitorlás program nem szakadt félbe, nőtt az érdeklődés a sorozat iránt, ahogy befektetésből is egyre több lett.

„Az elmúlt hat hónapban hihetetlen növekedést tapasztaltunk, épp csak bejelentettük a brazil csapatot, és szeptemberben jön a következő brigád – izgalmas időszaknak nézünk tehát elébe. Közben új piacokon terjeszkedünk, egyre több rajongót vonzunk. És már nem csak a vitorlázók követik a SailGP-t, sőt, kisebbségbe szorultak, talán a közönségünk 10 százalékát teszik ki.”

Többségbe kerültek a befektetők által megvásárolt egységek, most már ott tartanak, hogy a tizenegy csapatból csak négy kap valamilyen finanszírozási támogatást a ligától. És az érdeklődők – ellentétben az America’s Cuppal – nem milliárdosok, hanem olyan befektetési alapok, mint például az Avenue Sports Fund, amely 35 millió dollárért vásárolta meg a Team USA-t 2023 novemberének végén.

„Mindig úgy gondoltam, hogy a csapatok értéke idővel nőni fog – jegyezte meg Coutts. – De azt nem is reméltem volna, hogy ez ilyen gyorsan megtörténik. Az elsőket még 5-10 millió dollárért adtuk el, aztán az első európai csapatért már 20 millió dollárt fizettek. Legutóbb 45 millió dollár volt az eladási ár, és nem tartom kizártnak, hogy mire az ötödik szezon feléig eljutunk, 80 millió dolláros eladásokat is láthatunk.”

Coutts szerint ugyanakkor nem pusztán a vitorláscsapatok, hanem a SailGP iránt is nagy az érdeklődés, de „a liga jelenleg nem eladó.”

A teljes interjú itt tekinthető meg:

YouTube video

(fotók és forrás: sail-world.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!