Hivatalosan is megkezdődött a 2016-os szezon a Balatonon

BalatonMegkezdődött hivatalosan is a vitorlás szezon a Balatonon. A vitorlafelhúzó ünnepség a balatonfüredi mólónál a Vitorlás étterem előtti vízes területen zajlott. Az ünnepélyes köszötőbeszédek után felvonták a zászlót és az 1896-ban épült Kishamis fedélzetéről megkoszorúzták a Balatont.

Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte: a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a sportágban elért sikereket foglalta össze. A vitorlásévadot Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nyitotta meg, aki a sportág elmúlt időszakban elért eredményeit méltatta, külön kiemelve, hogy a riói olimpián a vitorlássport – a szörfösökkel együtt – öt indulóval büszkélkedhet.

Balaton_megkoszorúzása

Rendhagyó módon ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt. két korelnök hajóját, a 125 éves Helkát és Kelént is megünnepelték a füredi mólón. „A balatoni hajóflotta e két gyönyörű nosztalgiahajója egyedi látványt és élményt kínál az ide érkező vendégeknek. A hajók történelmük és a jelenük révén is szorosan kapcsolódnak a városhoz” – fogalmazott Bóka István polgármester.

Helka

Az eseményt ünnepélyes tortavágás zárta, majd a közönség sétahajózásra indulhatott a Helka fedélzetén, a kikötőben maradt Kelén pedig a reformkori kávéházat idéző újragondolt belső terével várta az érdeklődőket. A beszédek után a szezont hivatalosan is megnyitották, majd délben a móló előtti vízfelületen, 160 hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny.

vitorlabonto_unnepseg_balaton

Az ünnepély nem volt ijedelmektől mentes. Egy drón egy sétahajón megsebesített egy férfit. A drónt reptető fiatal férfi sérült meg, aki a kezéből szerette volna a magasba emelni a járművet. Egy ilyen kísérlet után esett a Balatonba a drón, majd kiderült, hogy a férfi keze több helyen is megsérült. A drón egyébként már az ünnepély alatt is a nézők feje felett repkedett, ami eleve nem egyezik a szabályozással. Ráadásul feltehetően nem rendekleztek az önkormányzat által kiadott, repüléshez szükséges engedéllyel sem. A férfi sérüléseit a sétahajón látták el.

Dronbaleset

Forrás: Veol.hu , Balatonfured.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!