Vízirendőrök védik a halakat

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreivel közösen vizsgálják a Közép-Tisza Patkós-holtágának halfaunáját. Az ott élő halak kedvelt célpontjai az orvhalászoknak, ezért a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik a fokozott védelem alatt álló területet.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival végzett összehangolt akció során a Pélyi Madárrezervátumban található Patkós-holtágon tetten értek négy férfit, akik tiltott módon horgásztak. Az orvhorgászok a kifogott példányokon kívül további jó néhány halat sebesíthettek meg az úgynevezett gereblyézés módszerrel, mivel a hideg vízben a halak már a vermeléshez készülve összeállnak, az alkalmazott hármas horgok pedig egyszerre több halat is felsérthetnek, mielőtt valamelyikbe beleakadnak.

A Patkós-holtág a Közép-Tisza egyetlen természetes úton lefűződött hullámtéri holtága. A vízterület mind a mai napig fontos élőhelye őshonos halfajainknak. Apadáskor a térségben lévő halak jelentős része a holtágba húzódik vissza, ahol a halivadékok nagy tömegben optimális körülmények között tudnak fejlődni, hogy a következő árvízzel a Tiszába visszajutva erősítsék annak természetes halállományát.

A vízirendőrök a bűnmegelőzési folyamatokba beépítve, valamint a hasonló bűncselekmények eredményes visszaszorítása és felderítése érdekében a természetvédelmi őrökkel a terület halfaunáját speciális kutatási eszközök segítségével vizsgálja meg. A felmérés célja, hogy pontosabb képet lehessen kapni arról, hogy a Patkós-holtág mely halfajok számára jelent fontos élőhelyet, milyen arányban vannak jelen a halfajok, valamint az adott évi halszaporulatról, az állapotukról gyűjt adatokat.A holtág halai kedvelt célpontjai a legkülönfélébb orvhalászati tevékenységeknek, ezért a halállomány felmérését követően a térséget a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a rendőrök és a természetvédelmi őrök – írta a police.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!