Vízi drónok az éghajlatváltozás ellen

Személyzet nélküli hajók pásztázzák az óceánokat a sarkkörtől az egyenlítőig, hogy adatokat gyűjtsenek az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A Saildrones készítette automata hajók élénk vörösre festett szörfdeszkákra hasonlítanak. A 20 láb (kb. 7 méter) magas szénszálas „vitorlájuk” 16 szenzorral van felszerelve, folyamatosan mérik a szén-dioxid szintjét, a savasságot, az áramlatokat és a vízhőmérsékletet. A drónok óránként 3-5 mérföldes sebességgel haladnak, és olyan feladatokat látnak el, mint korábban a kutatóhajók, de a költségek töredékéért.


A kaliforniai székhelyű Saildrone, amelyet tavaly szeptemberben alapítottak 14 millió dollárral, azt állítja, hogy drónjai egy hagyományos hajó költségeinek öt százalékából működtethetők, segítségükkel rengeteg információ gyűjthető be az éghajlatváltozásról, amelyet a kereskedelmi hajózás, a halászat, a kormány, és más ágazatok is hatékonyan használhatnak fel.

Más cégek is gyártanak hasonló vízi alkalmatosságokat. A Boeing tulajdonában lévő Liquid Robotics hajói Wave Gliders névre hallgatnak, amelyeket a szél helyett inkább a hullámok és a nap energiájával hajtanak, és eddig 1,4 millió tengeri mérföldet tettek meg.


Ebben az évben a Saildrones húsz járművet adott át megrendelőinek, köztük az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatalának (NOAA). Júliusban a NOAA két drónt küldött az egyenlítő felé hat hónapos útra, hogy adatokat szolgáltasson az El Nino nevű jelenséggel kapcsolatban. Két másik drón a Jeges-tengeren követett olvadó jéghegyeket, számolt halakat, fókákat és bálnákat – írta az nrgreport.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!