Víz alatti kép az Év természetfotója

Két magyar fotósnak is sikerült bejutnia a legjobbak közé a világ legnívósabb természetfotós versenyén, a Wildlife Photography of the Year pályázatán.

Már 57. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb természetfotós pályázatát, a Wildlife Photography of the Yeart (WPY). A pályázat célja kezdetektől az, hogy a fotók segítségével egyfajta természetvédelmi szerepet töltsenek be, megszerettessék és közelebb hozzák az emberekhez a természetet és a vadvilág élőlényeit. A WPY szervezői hisznek abban, hogy az itt kiválogatott képek képesek befolyással lenni az emberek gondolkodására és így cselekedeteire is.

A francia víz alatti fotós és biológus Laurent Ballesta, a Teremtés című kép készítője lett az év Legjobb Vadvilág Fotósa. A képen majdnem egyméteres álcázó sügérek párzásának lehetünk szemtanúi, amely minden évben egy alkalommal, júliusban és csakis teliholdkor következik be.

Laurent Ballesta: Teremtés

Mivel a pályázat célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a vadon élő fajok veszélyeztetett helyzetére, elkerülhetetlen, hogy több visszatérő témával is találkozhatunk évről évre. A klímaváltozás az egyik, amelynek következménye a sarkvidéki jégtakarók olvadása, eltűnése, és ennek egyik szimbolikusan kiemelt, vesztes faja a jegesmedve.

A tengerek kulcsfontosságú élőhelyek bolygónk szempontjából, ezért idén erre is létrehoztak egy új kategóriát Óceánok címmel. A győztes kép, amelyet az óceáni környezetre szakosodott vízbiológus és fotóriporter, az amerikai Jennifer Hayes készített, akár az előző sorozat folytatása is lehetne, mert ezen is a sérülékeny jégtáblák vannak a központban.

Potyó Imre Peteuniverzum című fotója egy régi-új kategóriában indult, amelybe olyan képeket vártak, amelyek a természet egyszerű szépségét művészi módon örökítik meg.

A 17 esztendős Koncz-Bisztricz Tamás egy hosszú lábú legyet kapott lencsevégre a víz felszínén.

Az idén a 10 év alatti kategória győztese az indiai Vidyun R Hebbar lett.

(további képek megtekinthetők ide kattintva)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!