Vitorlázás a virtuális valóságban

Az Ocean Sailing SE a Budapest Boat Show-n mutatja be a vitorlázást a VR-ban (virtuális valóság), ami egy hatékony és intenzív oktatási eszköz.

Az egyesület 2021 óta sikeresen használja a VR-t vitorlásoktatási segédeszközként. A vitorlázás a VR-ban egy új platform arra, hogy bemutassuk a vitorlázást az érdeklődőknek. Ez a lehetőség a kezdők számára is érdekes, ugyanis így megtanulhatják a vitorlázás alapjait a virtuális valóságban. A gyakorlottabb vitorlázóknak is ad lehetőséget a tanulásra és fejlődésre, mivel versenyeken is lehet indulni VR-ban.

Minden korosztály számára hasznos, akár az idősebbek is jól tudják használni. A Z generáció körében azonban kiemelkedően népszerű a VR. A tapasztaltabb vitorlázok gyakorolhatják a vitorlabeállításokat, a taktikákat és persze a VMG maximalizálását. Kétféle vitorlással lehet menni: finndingivel és egy 35 láb körüli tőkesúlyos versenyvitorlással.

Élethű megoldásokat kínál a VR, mint például a finndingi esetén saját testsúllyal lehet dönteni a hajót. Az időjárás is élethű, mivel a szél gyakran változik, pöffös, akárcsak a Balatonon. A széljelző és a műszerek pedig segítenek a döntésekben, mint a valóságban.

Miért lehet hasznos a vitorlázás VR-ban? Az agyunkat hasonló ingerek érik a VR-vitorlázásban, mint a valósban. A különbség, hogy a VR-ban gyorsabban történnek az események, emiatt egy VR-vitorlásverseny csupán 5-10 perces. Figyelni kell a folyamatos szélváltozásra, az ellenfelek taktikájára és szinte folyamatosan kell a vitorlát állítani és kormányozni. A VR-ban a figyelemmegosztás nagyon hasonló, mint a valós vitorlázás során.

A VR-verseny végén egy rövid kiértékelést kapunk, főleg arról, hogy hol hibáztunk és máskor mire kell figyelni. Hosszabb értékelést is lehet kapni az összes hajóról a versenyen a Boat position, a Boat speed és a Boat balance témában, így jobban össze lehet hasonlítani a többi versenyzővel. Sőt, akár az egész versenyt le lehet újra játszani, és abból szintén sokat lehet tanulni.

A Budapest Boat Show-n a virtuális valóság vitorlázásra lehetséges előregisztráció a következő e-mail-címen: aron@meder.hu.

2022. március 3–6. (9.30–17.30) között lehet kipróbálni a vitorlázást a virtuális valóságban.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!