Vitorlás filmarchívum: America’s Cup, 1983

Az Australia II 1983. szeptember 26-án legyőzte a Libertyt, és ezzel Ausztrália megtörte az Egyesült Államok 132 éves hegemóniáját az America’s Cupban.

A Kupáért akkoriban a 12 méteres osztályba tartozó hajókkal vívták a küzdelmeket. Az első ilyen jachtot 1907-ben építették, 1908-ban, 1912-ben és 1920-ban olimpiai osztály volt, majd 1958-től 1987-ig használták az America’s Cupon.

Az Australia II különlegességét szárnyas tőkesúlya jelentette, amit a védő amerikaiak megpróbálták szabálytalannak nyilváníttatni – mondván, hogy nem fér bele az osztályelőírásba –, de kísérletük kudarcba fulladt. A John Bertrand irányította egység uralta a kihívók versenyét, komoly sebességpotenciálról téve tanúbizonyságot, főleg bő szélben.

A döntőben az első két futamot bő egy perccel megnyerték Dennis Connerék (igaz, ebben komoly szerepe volt az ausztrál csapat technikai gondjainak), aztán az Australia II szépített, de az USA ismét magára talált, behúzva a negyedik futamot. Innentől azonban nem volt megállás, a négy győzelemig tartó párharcban Bertrandék 1:3-ról fordítva végül 4:3-as végeredménnyel hódították el a trófeát.

Az utolsó futamot élőben közvetítette az ausztrál televízió (helyi idő szerint hajnalban), és a siker nyomán azonnal utcai népünnepélyek kezdődtek szerte az országban. Az újságírók addig kérdezgették Bob Hawke miniszterelnököt, munkaszünetinek nyilvánítja-e a napot (mint felhívta a figyelmet, erre nem volt joga), hogy végül az alábbi mondat hagyta el a száját: „Aki azért rúgja ki egy alkalmazottját, mert az ma nem jelenik meg a munkahelyén, igazi se@@fej.”

Dennis Conner nem volt ennyire jókedvében: „Szörnyen éreztem magam. Másnap reggel ki sem bírtam kelni az ágyból, pedig energikus embernek tartom magam. El akartam bújni a világ elől”. Néhány évvel később már egészen másképp értékelte a történteket: „Az, hogy elvesztettem a Kupáért zajló versenyt, a lehető legjobb volt, ami az America’s Cuppal és Dennis Connerrel történhetett. Az ausztrál győzelmet megelőzően a regattáról csak a vitorlázók hallottak, a világ jelentős részének arról sem volt fogalma, hogy egyáltalán létezik. A vereség… mintha elvesztettük volna a Panama-csatornát – hirtelen mindenki odafigyelt a témára. Ha nem kapunk ki, nem alakult volna nemzeti egység, ami nélkül nincs parádé a Fifth Avenue-n, nincs ebéd az elnökkel a Fehér Házban és nem nyílnak meg előttünk további ajtók (merthogy 1987-ben az USA visszahódította a Kupát – a szerk.)”.

Ausztrál győzelem az America’s Cupon, 1983. Film három részben:

YouTube video
YouTube video
YouTube video

fotók: trophylives.wordpress.com, nma.gov.au

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!