Visszafogják a turizmust Mallorcán

2024. május 16.
Címkék :

Csökkentik a kiadható vendégágyak számát, emellett a közterületeken történő alkoholfogyasztást is megtiltották a Baleár-szigeteken.

A Baleár-szigetek turizmusa „elért egy határt” – jelentette ki nemrég Marga Prohens baleári miniszterelnök. Röviddel ezután Mallorca tanácsának elnöke, Llorenç Galmés bejelentette, hogy több mint 4 százalékkal, a jelenlegi 430 ezerről 412 ezerre akarják csökkenteni a szigeteken elérhető vendégágyak számát. Ebből 308 ezer vendégágy a szállodákban, a fennmaradó 104 ezer nyaralókban maradna, a hotelekben tehát hétezerrel, a turistáknak kiadott nyaralókban tizenegyezerrel lenne kevesebb a férőhely.

Galmés egy évvel ezelőtt még élesen kritizálta az előző kormány hasonló terveit, mondván, az intézkedések számos, a turizmusból élő család megélhetését tennék tönkre. A 180 fokos fordulatot most azzal indokolta a politikus, hogy Mallorcán az egyik legnagyobb kihívás a turistaforgalom szabályozása, és merész intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a látogatók és a helyiek harmonikus együttélése ne kerüljön veszélybe.

A bejelentés valószínűleg válasz arra, hogy a Baleár-szigetek lakossága tüntetéseket lengetett be a turisták túl nagy száma miatt. Sóller városában például már követelik a látogatószám korlátozását az ott élők, és ezzel együtt szó van a bérautóflotta csökkentéséről is.

A Baleár-szigetek kormányának egyik legújabb intézkedése, hogy a népszerű bulizóhelyeken megtiltotta az utcán történő alkoholfogyasztást. Azok a turisták és helyi lakosok például, akiket nyitott sörösdobozzal a kezükben érnek tetten a strandon vagy más közterületen, 500 és 1500 euró közötti bírságot kockáztatnak – írta a turizmus.com.

fotók: france24.com, funnelshotel.com, cafebabel.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!