Korlátozások jönnek Mallorcán?

Mallorca a turisták számára fenntartott szállodai ágyak számának korlátozásával folytatná a harcot a túlzsúfoltság és a buliturizmus ellen.

A tervek szerint a sziget egészén 430 ezer turistaágyban határoznák meg a felső határt, emellett korlátoznák azt is, hogyan lehet ezeket értékesíteni. Miután a járvány miatt bevezetett utazási korlátozásokat feloldották, a szigetre az idén nyáron soha nem látott számban özönlöttek a turisták, akik gyorsan megtöltötték a szállodai szobákat és a nyaralóházakat. Ennek hatására a túlturizmus újból megjelent a szigeten.

A hét elején Mallorca tanácsa megerősítette, hogy átértékeli a turisztikai tervét, és csökkenti a szigetre látogatók számát. Bejelentették továbbá, hogy növelik az idegenforgalmi ellenőrök számát, akik az illegális nyaralóházak ellenőrzését végzik.

Nem ez az első intézkedés, mellyel a baleári kormány a túlturizmust és a buliturizmust szeretné csökkenteni és inkább a kulturált, fizetőképes nyaralók számára szeretné vonzóvá tenni a szigetet. A kormány egyik terve, hogy felvásárolja a bulituristák által kedvelt olcsó szállodákat és kocsmákat, majd bezárja azokat. Erre a célra tízmillió eurót akarnak elkülöníteni.

Az idén nyáron Mallorca egyik legnépszerűbb bulihelye, a Playa de Palma megtiltotta, hogy focimezt viselők lépjenek be az éttermekbe. Az üzlettulajdonosok összefogtak, hogy létrehozzanak egy öltözködési szabályzatot, amelynek célja a randalírozó viselkedés visszaszorítása.

De a buliturizmus központja, Ibiza is igyekszik elhatárolódni kétes hírnevétől. A helyi hatóságok ehelyett a fenntartható turizmusra, illetve a sziget több wellness- és ökoüdülőhelyére kívánnak összpontosítani – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!