Vilamoura, az Aranyháromszög egyik sarka

Aprócska város Portugália déli partján, ugyanakkor Európa egyik legnagyobb turisztikai komplexumának otthona. Az üdülőszálló fejlesztése 1966-ban indult, teljesen tudatosan.

Algarve Aranyháromszöge a Faro körüli gazdag vidék neve, amely híres luxusresortjairól és Michelin-csillagos éttermeiről. Határpontjai Vilamoura, Almancil, valamint a Quinta do Lago és a Vale do Lobo lakónegyed. Vilamoura Portugália egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, príma kikötőjéről és szállodáiról ismert, Almancilban három Michelin-csillagos étterem közül választhat az ínyenc utazó (Vilamourában „csak” egy van), míg Quinta do Lago és Vale do Lobo többször volt otthona a Portugál Opennek, illetve állomása a PGA European Tournak.

Vilamoura resortja a kis kikötő, a homokos partszakaszok és a Cerro da Vila romjai köré épült ki, de a környék már a római korban is fontos halpaszta-előállító hely volt. Alapítója Cupertino de Miranda bankár, aki 1966-ban kezdte meg a közös munkát az üzemeltető céggel. A Lusoturt 1996-ban Quinta do Lago egyik lakója, Andre Jordan vásárolta meg, hogy aztán tőle 2004-ben átkerüljön a CatalunyaCaixa portfóliójába.

Az évek alatt odajutott a fejlesztés, hogy 1974-ben letették az új kikötő alapkövét, amiből Portugália legnagyobb marinája nőtt ki: 845 hajóhely, két strand, sportközpont, 4 és 5 csillagos hotelek, éjszakai bárok, kaszinó. Ehhez jön öt golfpálya, egyik sincs túl messze a központtól.

És ez a kikötő ad otthont március 5-étől a 470 hajóosztály világbajnokságának, amely olimpiai kvótaszerző lehetőség is. Ennek azért van jelentősége, mert a szabad helyre pályázik a Gyapjas Balázs–Gyapjas Zsombor páros. A Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői jóval az esemény előtt kiutaztak a helyszínre, felkészülésként elindultak a Portugál Grand Prix második körén, amit jó eredménnyel zártak . A világbajnokságon március 5–7. között regisztráció és felmérés zajlik, az első futam tervezett rajtideje március 8., 12.00. Az esemény honlapja.

Olimpiára készülve

YouTube video

(fotók: travel-in-portugal.com; golfholidaysdirect.com; cvvillas.com; vilamourasailing.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!