Világrekorder hajó dolgozik az óceánon

2018. február 1.
Címkék :

Már épül a világ legnagyobb tengeri szélfarmja a brit felségvizeken, amelynek építésébe egy világrekorder hajó is besegít.

A Yorkshire partjaitól mintegy 120 kilométerre megvalósuló projekt keretében a Siemens 174 darab 7 megawattos turbináit telepítik, összességében 1200 MW névleges kapacitással, amelyek mintegy 4,1 terawattóra villamos energiát termelhetnek évente. A szélkerekek lapátjai egyenként 75 méter hosszúak lesznek, és egyetlen fordulattal egy átlagos háztartás több mint egynapos áramfogyasztását képesek fedezni.

A telepítést két különleges hajó segítségével végzik, egyikük – az Innovation nevű – valószínűleg a világ legerősebb szállítódaru-hajója, 8000 tonnás terhelhetőséggel. A HGO InfraSea Solutions által Gdanskban épített hajó egy időben képes négy darabot szállítani a szélkerekek 65 méter magas, 8,1 méter átmérőjű, egyenként 800 tonnás tartóoszlopaiból, és azokat akár 65 méter vízmélység mellett is telepíteni a tengerfenékre. A másik hajó, a Sea Installer szállítja a turbinákat és lapátokat az erőmű telepítésének helyszínére, és egyszerre négy darab 7 megawattos turbinát képes szállítani – írta a portfolio.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!