Vége a tilalomnak, indulhat a peca!

2023. június 3.
Címkék :

Május 31-én éjfélkor véget ért a ponty és még másik hat halfaj tilalmi ideje. A compó, a kősüllő és a harcsa továbbra is védelmet élvez.

Itt a június, a meteorológiai nyár kezdete, és ez egyben azt is jelenti, hogy véget ért a legtöbbet „foglalkoztatott” halfajunk, a ponty fajlagos tilalmi ideje, amely május 2-től 31-ig tartott.

További hat halfaj is szabadult: a garda, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a márna, a paduc és a domolykó is szabadon fogható június elsejétől a szabályok adta keretek között.

Három halfaj azonban még továbbra is védelmet élvez. A compó és a harcsa június 15. után szabadul, míg a kősüllő egészen június végéig tilalom alatt áll.

A harcsahorgászok számára az idei évben jelent meg egy fontos változás. Egészen a tavalyi évig az a szabály volt érvényben, hogy tilalmi időszakban a legalább 100 centiméteres példányok megtarthatók. Ezt azonban eltörölték, és 2023-tól a tilalmi időszakban is teljes védelmet élvez a harcsa, minden egyedet vissza kell engedni.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek – Pecaverzum.

fotók: peca.hu, haldorado.eu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!