Ukrán szabotázs egy orosz jacht ellen

Port Adrianóban a legénység egyik tagja megpróbálta elsüllyeszteni a 48 méteres Lady Anastasiát.

A spanyol Legfelsőbb Bíróság kommunikációs irodája megerősítette, hogy a férfit, akinek a nevét nem közölték, szombaton tartóztattak le a polgárőrség emberei, majd a bírósági tárgyalás után óvadék ellenében szabadon engedték, amíg a nyomozás folytatódik. Az Ultima Hora helyi médium szerint a szóban forgó férfi az 55 éves, ukrán állampolgárságú Tarasz Osztapcsuk, aki tíz éve a Lady Anastasia fedélzeti főmérnöke.

Osztapcsuk helyi újságíróknak elmondta, hogy a jacht egy orosz katonai fegyvergyártó cég vezérigazgatójának tulajdonában áll, és tettét az a felvétel váltotta ki, amelyen a jelenleg is tartó konfliktus részeként egy orosz rakéta lakásokba csapódott Kijevben.

A beszámolók szerint Osztapcsuk több szelepet is kinyitott a hajó gépházában, amivel vízbeömlést okozott, és figyelmeztette a legénységet, hogy hagyják el a hajót. „Nem bánok semmit, amit tettem” – mondta helyi újságíróknak.

A Lady Anastasiát az új-zélandi Sensation Yachts hajógyár építette Donald Starkey tervei alapján, és 2001-ben adták át Aria néven. Öt kabinban, köztük egy főfedélzeti főnöki lakosztályban, két kétágyas kabinban és két VIP-lakosztállyá alakítható kétágyas kabinban 10 vendéget tud elhelyezni. A Lady Anastasia 2018-ban került eladósorba, akkor 7 millió eurót kértek érte.

(forrás: boatinternational.com, fotók: boatinternational.com, yachtcharterfleet.com, yachtharbour.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!