Újra van tengeri kikötője Magyarországnak

2021. február 4.
Címkék :

A 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet magyar vállalkozások használhatják majd exporttevékenységükhöz.

Másfél évvel ezelőtt, 2019 júliusában jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Matteo Salvini akkori olasz belügyminiszter, hogy aláírták a szerződést: Magyarország 131 millió eurós projekt keretében tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben. A magyar állam a terület mellett üzemeltetési koncessziót is vásárolt.

Mivel nem teljesültek bizonyos feltételek a szerződés megkötéséhez és az adásvétel lebonyolításához, sokáig nem történt előrelépés. 2020. december 17-én végre sikerült lezárni az ügyet, és az Adria Port 100 százalékos tulajdonába került a koncessziót birtokló Aquila nevű olasz cég, így Magyarországnak újra van tengeri kikötője – tudatta a külügyi tárca.

A tulajdonosi jogokkal rendelkező minisztérium december 17-én 1,8 millióról 16,8 millió euróra emelte az Adria Port Zrt. tőkéjét, amely céget erre a projektre hozta létre a magyar állam.

Magyarország 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt, amelyet a magyar vállalkozások használhatnak exporttevékenységükre. Ennek a mennyisége várhatóan kétmillió tonna lesz évente, ám arra még várni kell, hogy hajóforgalom legyen a kikötőben. Ehhez előbb kármentesíteni kell a területet, valamint örökségvédelmi eljárást kell lefolytatni, ami akár egy évig is eltarthat.

képek és forrás: index.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!