Újra nagy élmény lehet a velencei-tavi horgászat

Újratelepítik a Velencei-tó őshonos halállományát, ősszel jelentős pontykihelyezés várható.

Az Agrárminisztérium egyedi célforrással támogatja a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újraépítését. Süllő, csuka, balin, ponty, keszeg kerül a vízbe. Egy év kihagyást követően haltelepítés történt a Velencei-tavon március 9-én: 9538 kilogramm kifogható, azaz megtartható méretű, 3-4 nyaras ponty került a Kajászói Tógazdaságból új lakóhelyére.

Az évindító halasítást újabb nem követte, és bár bejelentettek áprilisban egy vadpontytelepítést, arra a halászat sikertelensége miatt nem került sor. Úgy tűnik azonban, hogy az idén jutnak még halak a Velencei-tóba – erről az AM és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) közös sajtótájékoztatóján számoltak be júliusban.

Mint elhangzott, látva a Mohosz elmúlt években megtett, jelentős anyagi áldozattal járó helyi erőfeszítéseit, és bízva a vízpótlás tartós megoldásában is, az AM egyedi célforrással fogja támogatni a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újraépítését.

Ezen belül a süllő-, a csuka-, a balinállomány, valamint a keszegfélék célzott, 1-3 nyaras korosztályokat érintő, jelentős mennyiségű telepítését, és erre a feladatra a miniszter korábbi intervenciót sikeresen végrehajtó Országos Horgászszervezeti Központ (OHSZK) szervezetét kérte fel. Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke elmondta, hogy a víz optimális mennyisége és minősége esetén ősztől jelentős pontytelepítést is végrehajt. A szövetség abban bízik, hogy az elmúlt két évben megtört fejlődési tendencia a halasítások hatására újra erőre kaphat, és horgászok ismét bizalmat szavaznak szeretett vizüknek – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!