Újabb magyar bajnokot avattak a J/24 osztályban

J24_dobogóA J/24es osztály hazánk legaktívabb one-design nagyhajós flottája, nem mellesleg roppant vidám társaság. Az idei nyílt magyar bajnokság a jövőre szintén a Balatonfüredi Yacht Club által megrendezendő Európa-bajnokság felkészülési versenye, így nem meglepő, hogy olasz és svéd sportolók is részt vettek a megmérettetésen.


Hercsel Erik a J/24 flotta osztálykapitánya, egyben szíve és motorja is versenyez az osztályban, ám amikor a regatta kiemelt rendezvényekkel párosul, az osztálykapitány energiái megoszlanak a szervezés és a versenyzés között. Azt azonban előre le kell szögeznünk, hogy Eriknek és a küldetésében osztozó legénységének csak hálával tartozhatunk a kiváló hangulatért.

Második_Jukebox

Fotó: Kollmann András

A vízi szervezésben sem hétköznapi legények gondoskodtak a sportszerű körülményekről. Mivel a BYC és az MVM közösen rendezte a J/24 magyar bajnokságot, így illendően a riói paralimpia vitorlásbírója, Böröcz Bence (BYC) valamint a hyères-i Melges 24-Eb főrendezője, Fluck Bence (MVM) garantálta a bíráskodás és versenyrendezés magas színvonalát. A verseny maga kiváló körülmények között, jó hangulatban, nem túl erős szeles körülmények között zajlott. Végül csak 18 egység jött össze a J/24 megmérettetés rajtvonalára, ami lássuk be, kevesebb mint a teljes hazai flotta. Ám akik eljöttek, azok mind kiváló versenyben részesülhettek.

Harmadik_Jenesis

Fotó: Kollmann András

Mindig jó, ha az első napra már van szél és futam. A reggeli megnyitót követően kis halasztással indult a nap, végül 11.30-kor rajtolt el a J/24 mezőnye. A változó irányú és váltakozó erejű, keleties szélben az első futam minden szakaszában módosítani kellett a pályát. A fokozott hangulatra jellemzően az első, 55 perces futam visszalőtt rajtokkal indult, és ennek az lett a vége, hogy három egységet BFD-vel kizártak korai rajtért a fekete zászlós rajteljárás során. Miután a második futam során már leállni látszott a szél, és a futam végére szinte fel is szívódott teljesen, a rendezőség nem indított további futamokat.

Az első nap keszthelyi dominancia volt az élmezőnyben, amit csak Tomai Balázs, Európa-bajnoki vitorlázónk tudott kicsit megtörni.
• iJroncat (KYK VSE) – Szabó Péter
• Jenesis (MVM SE) – Tomai Balázs
• J. Bond 037 (KYK VSE) – Sarina Róbert

Első_IronCAT

Fotó: Kollmann András

Azt talán még nem meséltem, hogy a J/24 osztályban hagyomány, hogy a hajó nevében megtalálható az osztályjelzésre utaló J betű. Ez olykor kissé erőltetett, de kedves hagyománya a flottának, ami szintén erősíti az összetartozás érzését. A második versenynap lustálkodással kezdődött, és ez nem is jött rosszul a mezőnynek. A versenyrendező kivárta a versenyzésre alkalmas időjárást, amely délben kezdett kialakulni a dél-délnyugati irányból. A szél ereje a bajnokság harmadik futamában 7-8 csomó volt, amely a nap folyamán 13-14-re erősödött. A mezőny a 3-4 futamot kicsivel egy órán belül teljesítette. Ezzel a bajnokság érvényessége biztosított, volt. Délután négykor indította Fluck Bence és csapata az utolsó futamot a továbbra is egyenletes, de gyengülő szélben, így öt teljesített futam alapján egy kiejthető eredménye lett a flottának, amely a potenciális dobogós helyezéseken nem változtatott.
• iJroncat (KYK VSE) – Szabó Péter
• Jenesis (MVM SE) – Tomai Balázs
• J. Bond 037 (KYK VSE) – Sarina Róbert

Csajok

Fotó: Kollmann András

A J/24 nyílt ob harmadik versenynapján a tervezett rajtidőben indultak a futamok. Az élen versenyző egységeket egy-egy pont választotta el egymástól, így várható volt a fej fej melletti harc. A sikeres első futam után a bajnokság hetedik futamát indította a rendező, ám a szél elfogyott, így a futamot érvényteleníteni kellett. A továbbra is egyenletes teljesítményt nyújtó Szabó Péter csapata maradt az élen. Ám a korábbi bajnok Rauschenberger Miklós egység kihasználta Sarináék betlizését, és a futamban megszerzett második helyükkel az összetett második helyet is megszerezték. A nap így zárult:
• iJroncat (KYK VSE) – Szabó Péter
• Jukebox (THE, BYC – YKA) – Rauschenberger Miklós
• Jenesis (MVM SE) – Tomai Balázs

CSajok_2

Fotó: Kollmann András

Az utolsó napra sajnos úrrá lett a vénasszonyok nyara az időjáráson, így futamot nem sikerült tartani. Ennek megfelelően a J/24 hajóosztály 18 induló egysége hat futam alapján, egy kiesővel lettek díjazva, az alábbiak szerint:
J/24 hajóosztály 2016-os magyar bajnoki helyezettek:
1. iJroncat (KYK VSE) – Szabó Péter, Sallai Gábor, Baranyai Zsolt, Soós Attila, Kovács Balázs, Nádasy Gergely (t)
2. Jukebox (THE, BYC – YKA) – Rauschenberger Miklós, Péter Tamás, Litkey Balmaz, Pécsváradi Ákos, Richter Tamás
3. Jenesis (MVM SE) – Tomai Balázs, Boros Balázs, Nagy Gábor, Tompa Tamás, Kemendy Csaba

J24_dobogó

Fotó: Kollmann András

Amellett, hogy gratulálunk a győzteseknek és a helyezetteknek, nézzünk pár érdekességet is beszámolónk végére. A dobogó felső fokán álló iJroncat hajóban a taktikus szerepét Sallai Gábor töltötte be, aki korábban 470-es osztályban olimpiai részvételért harcolt. A második helyezett Jukebox kormányánál a korábban J/24-bajnok Rauschenberger Miklós állt, akit többek között a Black Jack katamarán trimmere Litkey Balmaz is segített. A harmadik helyezett Jenesis az egyik legidősebb, ám a legnagyobb becsben tartott bárkája a flottának, amelyet most Tomai Balázs kormányozott, aki Laser osztályba kvalifikálta az országot az idei olimpiára. De vitorlázott a mezőnyben több neves bajnok is. Litkey Farkas olasz vendégeivel a negyedik helyen végzett, míg a svéd legényekkel felálló Paganini a kilencedik lett Per Hakan vezetésével. Detre Szabolcs és társai a tizenkettedik helyen végeztek, az osztálykapitány az idén a tizedik helyen vigasztalódott a sikeres rendezés után. Egy fontos adalék, idén is részt vett tisztán női legénységből álló bárka a regattán. A Just a Big Dinghy néven szerelő formációt Sabján Annamari vezette, társai Pay’r Luca, Áldott Andrea, Kovács Éva, Pozsár Orsolya és Varga Kornélia voltak, és az értékes nyolcadik helyen végeztek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!