Eladhatják a Club Aliga előtti partszakaszt

Kormányhatározat tette lehetővé, hogy felparcellázzanak egy 540 méter hosszú Balatonparti szakaszt a balatonvilágosi Club Aligában. A Pro-Mot Hungária Kft. úgy kötött adásvételi szerződéseket, hogy kihagyta belőle a parton végigfutó, eddig bárki által hozzáférhető sétány megtartási kötelezettségét.

Korábban a Balaton-törvénynek, a kormányzati törekvéseknek és a helyi igényeknek megfelelően megállapodást között a Pro-Mot Hungária Kft. Balatonvilágos önkormányzatával arról, hogy a fejlesztései során biztosítja a Club Aliga parti sétányának fennmaradását és közösség elől el nem zárhatóságát. Ez a kötelezettség azonban nem szerepel azokban az adásvételi szerződésekben, amelyeket az idén tulajdonost váltó Pro-Mot Hungária Kft. a közelmúltban megkötött a cég által felparcellázott Balaton-part néhány telkére.

Két éve egy kormányhatározat nemzetgazdaságilag kiemelt beruházási területté minősítette a Club Aligát turisztikai célokra hivatkozva, ez tette lehetővé a vízpart eladását a tulajdonos Pro-Motnak. (A kiemelő kormányhatározat felülírja a Balaton-törvényt és a helyi építési rendelkezéseket is.) Az a kérdés is megválaszolásra vár, hogy milyen turisztikai érdekeket szolgál több mint fél kilométernyi közvetlen Balaton-part eladása úgy, hogy ezáltal hozzáférhetetlenné válik a köz számára a part az érintett területen.

Az önkormányzatnak elővásárlási joga lenne a 190 ezer forint/négyzetméter áron, beépítési kötelezettséggel eladott telkekre, amivel esélye sincs élni a szükséges anyagiak hiányában. Az elővásárlási jogról való lemondás is szerepelt a 2022. október 10-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között, és ennek a napirendről való levételét szerették volna első lépésként elérni a helyiek. Az Aligai Fürdőegyesület közösségi oldalán megjelent egy felhívás, amiben arra kérik az érintetteket, hogy álljanak ki magukért és fejezzék ki véleményüket a lakosság parti sétányának, valamint Club Aliga érintett részének privatizálása miatt.

A civilek felhívása megtekinthető ide kattintva.

(hirbalaton.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!