Új rendelet aggasztja a vízitúrás társadalmat

A Magyar-Vízitúra Klaszter ellenzi, hogy növekedjen a jogosítvány nélkül vezethető motorcsónakok teljesítményhatára.

Az új szabályozás szerint tízről húsz lóerőre nő az engedély, illetve bármilyen végzettség nélkül vezethető motoros csónakok teljesítményének mérethatára. A vízitúrás társadalom arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza az új rendelkezéseket.

A Magyar Vízitúra Klaszter szakmai szempontok alapján kialakított álláspontja szerint a jogszabályváltozás alapjában veszélyezteti a hazai vizeinken való biztonságos és nyugodt vízitúrázást és tovább károsítja természeti kincseinket. Az új szabályozás nemcsak a hazai vízitúrázók, a szabadidős fürdőzők és a horgászok érdekeit sérti, hanem komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet.

Az új szabályok értelmében bárki „száguldozhat” húsz lóerős motorral, és senki nem várja el tőlük, hogy meglegyen a legalapvetőbb technikai tudásuk, tisztában legyenek vízi rendészeti, biztonsági szabályokkal, elsősegélynyújtással vagy környezetvédelmi alapelvekkel.

A kétszeres teljesítmény várhatóan kétszeres sebességgel, kétszeres hullámkeltéssel, kétszeres tehetetlenséggel jár. Egy húsz lóerős motorral az 50-60 km/órás sebesség is elérhető, ami avatatlan kezek között hatalmas kockázatot jelent.

A Vízitúra Klaszter álláspontja szerint egy 20 lóerős motorral felszerelt csónak irányítása és megállítása már komoly technikai tudást igényel. A klaszter tagjai úgy gondolják, hogy a képzetlen hajóvezetők fokozott veszélyt jelentenek az emberéletre, különösen a kézzel hajtott vízi járművekben tartózkodókra. Fokozottan igaz ez azokra az egyre népszerűbbé váló vizekre, ahol a nyári forgalom így is kritikusan nagy, és ahol már a korábbi években is előfordultak képzetlenségből adódó balesetek.

A vízitúrások arra számítanak, hogy a jogszabály változása miatt elszaporodó nagyobb teljesítményű motoros járművek jelentős zaj- és károsanyag-kibocsátással rontják vizeink és vízi útjaink környezeti állapotát, élvezeti értékét. Az új szabályozás várhatóan veszélyezteti és rontja a parton tartózkodó pihenők, strandolók horgászat nyugalmát és biztonságát – írta a vizitura-szovetseg.hu.

fotók: kayakcrtravel.com, verticalshopexpeditions.com, tripinslovakia.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!