Új korlátozások nehezítik a horvátországi nyaralást

Évről évre több látogató nyaral az Adrián. A sok turistának viszont a lakosság nem mindig örül, nyaranta ugyanis gyakran mozdulni sem lehet a sok vendégtől. Egy tengerparti kisváros lakói mindezt megelégelték.

Horvátországban az vendéglátás stratégiai iparágnak számít. A turizmusból származik ugyanis az ország GDP-jének közel negyede. Az évi átlag 20 millió turista viszont próbára teszi délnyugati szomszédaink tűrőképességét, az Adria ugyanis ennél több utazót már nem nagyon bír el.

Különösen igaz ez a népszerű úti célok esetén. A mintegy 15 ezer fős dél-dalmáciai Makarska lakossága például nyaranta háromszorosára nő a vendégek miatt, ez pedig élhetetlenné teszi a települést a helyiek számára. Ezért most lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el.

Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat és kiadó szobákat üzemeltessenek. Erre azért volt szükség, mert a lakók szerint a vendégek gyakran nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. Az ügy hátterében az áll, hogy a horvát városokban jellemző, hogy egyes lakók a nyári hónapokra kiadják a saját lakásukat a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba. Az új törvény ezt a jövő szezontól részben ellehetetleníti. Azonban azokban az ingatlanokban, ahol a lakóközösség minden tagja beleegyezik, hogy az érintett épületben turistákat fogadjanak, továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás.

Nem ez az első eset, hogy egy település fellázadt a turisták ellen. A szintén dél-dalmáciai Podgora néhány évvel ezelőtt a strandfoglalóknak küldött hadüzenetet. A településhez tartozó partokon ugyanis sokan kint hagyták éjszakára a törülközőiket, nyugágyaikat, matracaikat, lefoglalva ezzel a helyüket másnapra.
A helyi önkormányzat ezért úgy döntött, hogy az egyértelmű tiltás ellenére a parton hagyott strandkiegészítőket éjszaka összeszedi. A 2500 lelket számláló település strandjain az akció első napjaiban naponta egy kisteherautónyi foglalóeszköszt szedtek össze a közmunkások. Az akció bevált, azóta a vendégek sokkal kevesebb felszerelést hagynak a tengerparton – írta a vg.hu.

fotók: timeout.com, makarska-info.hr, placesofjuma.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!