Tűz tombolt a Fertő tónál

2023. március 7.
Címkék :

Egy nádarató gép okozta a tüzet szerda délután a Fertő tó nádasában, a tó északnyugati oldalán. Csütörtökön már öt tűzoltó helikopter küzdött a lángokkal.

Egy nádarató gép okozott tüzet még szerda délután a Fertő tó osztrák oldalán, Sásony (Winden am See) közelében. Hiába vonult a helyszínre 14 település tűzoltósága, és az oltást tűzoltó helikopter is segítette, kora délutánra már hét futballpályányi terület égett. Az oltási munkálatokat a változó irányú szél is nehezítette, a tűz ráadásul nehezen megközelíthető helyen csapott fel.

Csütörtök reggelre súlyosbodott a helyzet, mert noha éjszaka Breitenbrunn közelében sikerült megállítani a tűz terjedését, reggel a feltámadó szélben újabb részen kapott lángra a nádas, és most észak felé terjed. Olyannyira kritikussá vált a helyzet, hogy a délelőtt folyamán már öt tűzoltó helikoptert vetettek be, hármat az osztrák belügyminisztérium, kettőt pedig a honvédség küldött a helyszínre. Mivel a terület nehezen megközelíthető, ezért légi támogatást kértek.

A leégett terület kiterjedését drónokkal mérték fel. A legutóbbi felméréskor ez 200 hektár körül volt. A szárazföldön 13 tűzoltóság dolgozott 26 járművel és körülbelül 120 fővel – írta az infostart.hu.

Videófelvételen a lángok:

YouTube video

fotók: burgenland.orf.at, derstandard.at, www.oe24.at

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!