Transznemű sportolókra vonatkozó szabályok a vitorlázásban

A World Sailing Tanácsa a szövetség 2024-es félévi ülésén megszavazta a transznemű sportolókra vonatkozó új szabályokat.

A transzneműek részvételi szabályzata 2025. január 1-jén lép hatályba, és vonatkozik majd a World Sailing minden eseményére – beleértve a vitorlás világbajnokságokat, az ifjúsági vitorlás világbajnokságot, valamint az olimpiai osztályok világ- vagy kontinensviadalát – és az olimpiai játékokra (kvalifikációs versenyekkel együtt).

Az új szabályozást a nemzeti szövetségek, a World Sailing osztályok, a World Sailing orvosi bizottsága, valamint a transznemű női, ciszgender női és nem bináris sportolók képviselőiből álló munkacsoport létrehozását tartalmazó konzultációs folyamatot követően dolgozták ki. A World Sailing emellett más nemzetközi szövetségektől, többek között az atlétikai világszövetségtől és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) is kért orvosi szakértelmet.

Az új irányelv értelmében a transznemű női sportolók csak akkor vehetnek részt egy verseny női kategóriájában, vagy női sportolóként egy verseny vegyes kategóriájában, ha
– nem mentek át a férfi pubertáson;
– igazolni tudják, hogy a vérükben a tesztoszteron koncentrációja az első versenyszámot megelőzően legalább 12 hónapig folyamatosan 2,5 nmol/l alatt volt;
– a vérükben a tesztoszteronszintet folyamatosan 2,5 nmol/l alatt kell tartaniuk.

A transznemű férfi sportolók egy versenyszám férfi kategóriájában, vagy egy versenyszám vegyes kategóriájában férfiként versenyezhetnek, ha aláírt nyilatkozatot adnak arról, hogy nemi identitásuk férfi.
Azoknak a nem bináris sportolóknak, akik átesnek a férfi pubertáson, és egy versenyszám női kategóriájában vagy vegyes versenyszámban nőként kívánnak versenyezni, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelniük, mint a transznemű női sportolóknak. Azok a nem bináris sportolók, akik férfi pubertáson estek át, vagy hormonkezelést kezdtek, versenyezhetnek egy verseny férfi kategóriában, vagy férfiként egy vegyes versenyen.

A teljes szabályzat itt olvasható.

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója: „Szeretnék köszönetet mondani a munkacsoportnak, mindenkinek, aki válaszolt a témával kapcsolatos felmérésünk kérdéseire, valamint azon sportágak szakértőinek, akikkel konzultáltunk. Szeretném továbbá, ha az elnökség és a tanács jóváhagyná ezt a döntést. Szeretnénk, ha mindenki szívesen látottnak és elfogadottnak érezné magát a vitorlázásban, mi azon voltunk, hogy egyensúlyt teremtsünk a befogadás és a méltányosság között. A World Sailing ezen politikája tisztességes versenyt igyekszik biztosítani az elit szinten, ahol egyetlen résztvevő sem élvez tisztességtelen vagy aránytalan előnyt a többiekkel szemben. Különösen a női és vegyes kategóriákban kell fenntartanunk a méltányosságot és a tisztességességet. Tudom, hogy ez a hír néhány embernek csalódást okoz, remélem azonban, hogy sportágunkban mindenki elismeri: nemzetközi szövetségként az volt a felelősségünk, hogy mérlegeljük a rendelkezésre álló bizonyítékokat, mérlegeljünk minden véleményt, majd a vitorlázás érdekében hozzuk meg a döntéseket.”

(fotók és forrás: World Sailing)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!