Tizenegymillió font adóssága van egy angliai kikötőnek

Körülbelül 11 millió fontnyi adósság maradt a Wight-szigeti Island Harbour kikötő után, miután a cég felszámolás alá került.

Steven Lancaster vagyonfelügyelőt azt követően vonták be az ügybe, hogy a Uavent Investments tulajdonában lévő kikötő megszüntette a kereskedelmi tevékenységeit. A jelentésében Lancaster azt állítja, hogy a 2012-ben alapított Társulás az év októberében meg is kezdte működését. A kikötőkomplexum házakból, apartmanokból, kikötőhelyekből, lakókocsikból, étteremből, üzletből, hajójavító műhelyből, zsilipkapukból és irodákból áll, a fő bevételi forrást pedig a kikötő üzemeltetése jelenti.

A járvány idején a forgalomra jelentős hatással volt, hogy az ügyfelek nehezen tudtak a szigetre utazni, ezért a társulás igénybe vett 250 ezer fontnyi hitelkeretet. Majd 2021 januárjában a hitelhez kapcsolódóan rögzített és változó terheket átruházó kötvényt adtak az LDF Finance No3 Ltd. – White Oak számára. Ezt a kölcsönt később nem fizették vissza. 2021 augusztusában a társulás három kötvényt adott a Broadleaf Assist Ltd.-nek, majd szeptemberben egy adóslevelet. Augusztus végén/szeptember elején a társulás megbízta a fizetésképtelenséggel foglalkozó szakembereket, hogy segítsenek a kikötő értékesítésében.

Az ingatlant piacra dobták, több ajánlat érkezett, és a hivatalos kommunikáció szerint az egyiket elfogadták. A vagyonfelügyelő szerint a potenciális vevőről azt állították, hogy független, azonban a kutatások kimutatták, hogy a fél korábban közös igazgatósági tagsággal rendelkezett a partnerekkel, és továbbra is kapcsolatban állt az Island Harbour területén lévő más létesítményekkel.

Végül kilenc alkalmazottat elbocsátottak, míg ötöt megtartottak órabéres fizetés mellett. A vagyonfelügyelő jelentése szerint a földterület és az épületek becsült könyv szerinti értéke 8,15 millió font, azonban mintegy 11 millió fontnyi adósság áll fenn, közel 23 ezer fontnyi kifizetetlen bérrel és 1,1 milliónyi fedezetlen hitellel. A társulás nettó vagyonát kevesebb mint 10 ezer fontra becsülik.

A társaság részvényesei Eamon O’Connor (Tavira, Portugália) és Kevin Webb (Harefield, Nagy-Britannia). A Medina folyónál lévő marinának több mint 200 kikötőhelye van.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: marinas.com, islandecho.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!