Tíz év szünet után újra megrendezik a tradicionális evezős regattát

A „Tóstal na Gaillimhe” Currach Regatta hetvenedik évfordulós regattáját május elején rendezik meg a Galway-öbölben, Salthillnél.

A tíz év szünet után a május 6–7-re tervezett eseményt úgy hirdették meg, mint „Galway tengeri életének és tengerészeti szokásainak ünnepe”, és a Salthill sétány mentén, a Ladies Beachnél rendezik meg. Szervezője a Galway Hooker Vitorlásklub, partnerek Salthill üzleti közössége, a Blackrock Cottage étterem, a Gráinne Mhaol Evezős Klub és Galway Városi Tanácsa.

Az eseményt az 1950-es évek elején hívták életre, az 1953-as „Tóstal na Gaillimhe” – amelynek a Bord Fáilte adott otthont – jelentette az egész Írországra kiterjedő Currach Racing Bajnokság kezdetét. A regatta 1959-ben megszűnt, de 2011-ben felélesztették, és 2012-ben új trófeákat adtak át.
Az idei kétnapos találkozón a férfi, női és junior hagyományos currach versenyevezősök mellett a csúszó üléses evezősök is részt vesznek. A currachokat a Cóiste Lár na gCurrachaí biztosítja a fesztivál idejére.

Ciaran Oliver, a Galway Hooker Sailing Club képviselője izgalmas kétnapos eseményt ígér: „türelmetlenül várjuk, hogy a 70. évforduló alkalmából visszahozhassuk az An Tóstal hagyományát Salthillbe”. A Gráinne Mhaol Evezős Klub Próbáld ki az evezést, a Galway Hooker Vitorlás Klub pedig Próbáld ki a vitorlázást programmal várja az érdeklődőket. És az se lesz semmi látvány, amikor a Galway-öböl a Galway Hooker flotta vitorláitól vöröslik. A rendezvén ingyenes, és az esemény ideje alatt élő zene, helyi művészek alkotásai, homokvárépítő verseny, valamint ízletes ételek és italok várják az érdeklődőket a sétányon.

Három Galway Hooker keringője:

YouTube video

(forrás: afloat.ie, fotók: mutualart.com, expedia.ie, davewalshphoto.com, claddaghns.ie)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!