Titánok harca: jön a negyedik FlexFleet Klasszikus Szóló Balatonkerülő verseny

Május 3-án rajtol a Flexfleet Klasszikus Szóló verseny mezőnye Tihanyból, hogy ki-ki egyedül vitorlázza körbe a Balatont. Idén új kategória is bemutatkozik.

Nem kis kihívás, a futam a rendező egyesület, a Tihanyi Hajós Egylet előtti rajtvonalon indul, a mezőny először Almádinál fordul, onnan irány Keszthely, majd végül a THE előtti befutó. A verseny több éves előzménye, hogy túraként már négyszer teljesítették lelkes vitorlázók egyedül ezt a balatoni „nagy kört”. Első évben csak három Folkboat, aztán évről-évre bővült a résztvevők száma. 2021-re a túra megérett arra, hogy már egy igazi verseny biztonságos keretei közt vitorlázhassák végig azt az erre vállalkozók.

Szélcsendes rajt, majd lassan frissülő szél 2021-ben:

YouTube video

A megszokott dolgok

A pálya (és így a táv) évről-évre ugyanaz, ahogy a névadó szponzor FlexFleet támogatása sem marad el. Ennek egyik kézzelfogható eredménye, hogy tavalyhoz képest nem emelkedett a nevezési díj. Pontosságának és megbízhatóságának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a nyomkövetés, amit újra a Mobilegap biztosít. A rendezők a résztvevők biztonságát sem kockáztatják, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata idén is végig felügyeli a versenyt.

Amikor rád szakad a balatoni éjszaka…

YouTube video

Az újdonság

Egyszemélyes vitorlás verseny, némi csavarral: a szervező – még nagyobb hangsúlyt fektetve az utánpótlásra – 2024-ben bemutatja a „TITÁN” kategóriát, ahol a versenyző egység két főből áll. Az induló felnőtt mellé beülhet egy 14-18 év közötti fiatal, ők párban teljesíthetik a tókerülést. A szóló versenyt természetesen nem nyerhetik meg, de az előzetes érdeklődés alapján izgalmas küzdelmek várhatók a kategóriában.

Komplett kisfilm a 2022-es versenyről:

YouTube video

A 2024-es FlexFleet Klasszikus Szóló Balatonkerülő versenyre március elsején megnyílt a nevezési lehetőség, rajt 2024. május 3-án, reggel kilenckor.

Összefoglaló a 2023-as regattáról:

YouTube video

A tavalyi verseny kapcsán Makai Gáborral, a győztessel és Kozma Lászlóval, az utolsó érvényes befutóval készítettünk interjút. Érdemes elolvasni, mert mindketten érdekes szemszögből mutatták be az eseményeket.

A mezőny legidősebbje: Matlaszkovszky Miklós

fotók: Tihanyi Hajós Egylet

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!