Tiszta osztállyá válik az ifjúsági 29er hajóosztály

A Nemzetközi 29er Osztály a jövőben együttműködik a világ vezető óceánvédelmi szervezetével, amely a vitorlázóközösséget oktatja és aktivizálja.

A 29er osztály az első nemzetközi és ifjúsági vitorlás osztály, amely csatlakozik az új kezdeményezéshez, partnerségre lépve a Sailors for the Seas – Powered by Oceana szervezettel. A 29er osztály teljes mértékben elkötelezett a fenntarthatóbb jövő mellett: „Megtisztelő, hogy »tiszta osztályként« együttműködhetünk a Sailors for the Sea-vel – segítünk támogatni, oktatni és irányítani az osztályt, vitorlázóinkat, edzőinket, a szülőket és természetesen a rendezvényeinknek otthont adó helyszíneket” – árulta el Pippa Kenton-Page, a 29er osztály nemzetközi ügyvezető igazgatója.

2022-ben a 29er osztály a dániai Rungstedben megrendezett Európa-bajnokságon elnyerte a Platinum szintű Clean Regatta (Tiszta Regatta) minősítést, ami bizonyítja az ilyen méretű regattákon elért fejlődést és elkötelezettséget. 2023-ban mind az Európa-, mind a világbajnokság a Clean Regattas programmal dolgozott, az események papír- és műanyagmentessé váltak.

2024-től minden nemzetközi 29er EuroCup, Európa- és világbajnokság Clean Regatta lesz, a Sailors for the Sea támogatja a rendezvények házigazdáit és az osztályt abban, hogy a leghatékonyabb lépéseket tegyék meg a környezeti fenntarthatóság javítása érdekében.

Emily Conklin, az SfS programmenedzsere így vélekedett a partnerségről: „Örülünk, hogy a 29er osztály csatlakozott a növekvő Clean Class kezdeményezésünkhöz, amit idén indítottuk el, hogy segítsük az osztályokat a fenntarthatóság elérésében. Következetes elvárásokat támasztunk minden résztvevővel szemben, miközben forrásokat biztosítunk a szervezők és az osztály vezetése számára a fenntarthatósági kihívások kezeléséhez. Olyan nemzetközi osztállyal működhetünk együtt, amelynek jelentős a befolyása és az elérése, sok a fiatal követője, így nemcsak a rendezvények környezeti hatását csökkenti, hanem sok vitorlázót is képessé tehet arra, hogy változtasson az életén és a közösségén.”

(forrás: sail-world.com, fotók: 29er.org, rsfevaeuropeans.hu, sailweb.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!