Tippek és tanácsok szörfvásárlás előtt

2017. június 15.
Címkék :

Láttad a YouTube-on, vagy nyáron a tengerparton, hogy a leglazább figurák szinte mindig szörföznek? Itthon – hullámok hiányában – a windsurf az egyetlen alternatíva. Könnyednek tűnik, mégis összetett mozgás, ami tele van adrenalinnal.


A szörf technikai sport, ahol a felszerelésnek is nagy szerep jut. A kezdők első kérdése, hogy milyen deszkán tanuljak. Le kell szögezzük, hogy minden szörfdeszkával és minden vitorlával lehet szörfözni, csakhogy nem mindegyikkel élvezet a tanulás, nem mind ad gyors sikerélményeket.

Az ideális tanulódeszka térfogata legalább 60-70 literrel nagyobb, mint ahány kiló a szörfös. Ez pusztán fizika, hiszen a kisebb térfogat nem tart fenn a vízen, vagy annyira instabil, hogy a vitorla kihúzását lehetetlenné teszi. A vitorla is hasonló: a túl nagy felületet a gyerekek vagy a könnyebbek ki sem tudják húzni a vízből, a túl kicsivel pedig nem lesz elegendő erő, hogy elinduljon a deszka a lengedező tanulószélben.

Az ideális szett gyerekeknek 120–150 literes deszka, valamint 2,2-3,6 négyzetméteres gyerekvitorlázat, 70 kg-ig 130–150 literes deszka 4,5-5,0 négyzetméteres vitorlával, 70–85 kg között 140–170 literes deszka 5,5-6,0 négyzetméteres vitorlával, 85 kg felett pedig legalább 170 literes deszka és 6,0-6,5 négyzetméteres  vitorlára van szükség.

Természetesen a szörfös ügyességén is sok múlik, de inkább nagyobb deszkát válasszunk, mivel a nagyobbnak tanuláskor nincs semmi hátránya. Érdemes puha, EVA felületű deszkát keresni, mert ennek az érdesítése nem teszi tönkre a bőrünket és a fürdőruhát a harmincadik kimászásnál sem, és kellemesen megpihenhetünk rajta, ha elfáradnánk, és napozásra (csajozásra) is használható. Ezeknek többnyire svertjük van, ami gyenge szélben megkönnyíti a szél felé szörfözést, azaz nem sodródunk el túlzottan. A 2017-es modellév Goya Surf és AHD ZEN, FastForward deszkái biztosan megfelelnek, de a használtak között is érdemes keresgélni. Ami 290 cm-nél rövidebb és 75 cm-nél szélesebb, azokon már bátran lehet próbálkozni.

A vitorláknál a freeride vagy a beginner vitorlákat érdemes keresni. Ezek általában könnyebbek, mint a radikális hullámos helyekre való erősebb társaik, de tanuláskor a Balatonon ritkán találkozunk háromméteres bukóhullámmal. A freeride vitorláknál fontos, hogy látni/érezni lehessen benne a szelet, könnyen megtanulhatók legyenek vele az alapmanőverek, fordulók, később pedig a vízből indulás (wasserstart) és a trapézolás. A haladók wave vitorlái ezeknél idegesebbek, kisebb mozdulatokra is hevesebben reagálnak. A vitorlák anyaga mindig az átlátszó monofilm valamelyik (akár erősített) verziója, ami viszonylag sérülékenynek tűnhet, de az első 5-6 szezont könnyen kibírják. Érdemes SimmerStyle Novex vagy GUN Sails Burner / Stream vitorlát választani. Az árbóc és a bum kiválasztásánál pedig azt kell megnézni, hogy mi való a vitorlába – ez mindig rá is van írva. Nem muszáj rögtön a felső kategóriás full karbon cuccokat megvenni, hiszen ez egyrészt ez nem túl gazdaságos, másrészt az első években nem is érezni az előnyüket.

A szörfözés szólósport, mégis a kezdetekhez ajánlom, egy szörfboltot felkeresését, hiszen hónapokkal le lehet rövidíteni a tanulás fázisát a jó felszerelés kiválasztásával. A magánhirdetőkkel szemben egy bolt mindig hosszú távra gondol, azaz ha valaki megszereti a sportot, biztos visszatérő vevő lesz, míg az apróhirdetőnél csak az a cél, hogy a régi tulajdonos megszabaduljon a holmijától.


írta: Hollósi Péter (VENTO www.windsurfbolt.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!