Természetfilm készült hazánk mesterséges vizeiről

2023. március 27.
Címkék :

Az ártereink majdnem teljesen eltűntek, és tavaink 75 százaléka ma már mesterséges. Amit természetesnek gondolunk, azt valójában az ember alkotta. Ezekről az élőhelyekről szól Fehér Zoltán Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében című filmje.

A tavaly ősszel mozikba került film mostantól bárki számára elérhető Fehér Zoltán természetfilmes YouTube-csatornáján. A március 22-én tartott premier időpontját tudatosan a víz világnapjára időzítette a rendező, ezzel is szeretné felhívni a figyelmet a filmben is boncolgatott problémákra, amely hazánk vizeit érinti.

Ez a film egy háromrészes sorozat második epizódja, de igazából mindegyik megállja a helyét önállóan is. Az első rész, a Vad víz – Aqua Hungarica egy átfogó felvezetés volt, amelyben az ember előtti vizek, gyógyvizek, ősi mocsarak, a Pannon-tenger és élővilága volt a középpontban, és már az is foglalkozott korunk veszélyeivel, amelyek a vizes élőhelyek ökoszisztémáját fenyegetik.

A mostani rész pedig kifejezetten azokat az ember által létrehozott és kontrollált vizeket veszi górcső alá, amelyek egyrészt életet adnak, ugyanakkor az emberi beavatkozások miatt roppant sérülékenyek és rengeteg veszélyt is hordoznak. A filmben hazánk jelentős mesterséges vizes élőhelyeit és azok élővilágát láthatjuk hegyeinktől az Alföldig. Többek között képet kapunk a Balaton jelenéről, amit csak akkor érthetünk meg, ha megismerjük a múltját, és azt, hogy régen milyen is volt.

YouTube video

A filmben járhatunk a Bokodi-tónál, a Megyer-hegyi tengerszemnél, a bakonyi Gyilkos-tónál, a Deseda-tónál, ellátogatunk a Hortobágyra, a Biharugrai-halastavakhoz, és természetesen hazánk legnagyobb víztározója, a Tisza-tó sem maradhatott ki.

Emellett beleshetünk a beton alá szorult budapesti patakokba és lehull a lepel a lillafüredi pisztrángokról is. A film végén pedig egy rövid előzetest is láthatunk a következő részből, amely Rejtett világ címmel jelenik majd meg – írta a turistamagazin.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!