Tengerparti szemét mint kiállítási tárgy

A műanyag sosem hal meg: a régi idők hulladékának múzeuma – képekben. Az Archeoplastica projekt több mint 200, a strandokon talált tárgyi emléket mutat be.

A bemutatott tárgyak között a retró játékoktól kezdve az élelmiszercsomagokon át a mosószeres flakonokig sok minden szerepel – némelyik az 1960-as évekből származik. A gyűjtemény mellbevágó módon mutat rá arra, hogy a műanyag szemét nem tűnik el csak úgy, egyik pillanatról a másikra.

Az Archeoplastica projektet egy olasz környezetvédelmi aktivistákból álló csoport indította útjára, akik elhatározták, hogy összegyűjtik és kiállítják a tengerpartokon, valamint a természeti környezetben talált régi műanyag termékeket, hogy megmutassák, hogyan maradhat a műanyag évtizedekig érintetlen és szennyező.

2018 óta több mint 200 – harminc-ötven éves múltra visszatekintő – műanyaghulladékot állítottak ki az Archeoplastica virtuális múzeumban, valamint iskolákban és más nyilvános helyeken. Ezeket a palackokat és konzervdobozokat a különböző korszakokból származó dátumokkal látták el.

Régi műanyaghulladékok – mint például ez a játékbálna – kiválasztásával és bemutatásával a projekt célja, hogy a tengerekben és partjainkon évtizedek óta felhalmozódó műanyag tárgyak „halhatatlanságáról” meséljen.

Különösen a gyerekek reagáltak nagy lelkesedéssel a gyűjteményre, amelynek eredményeképpen az iskolákban vándorkiállítást rendeztek. Csak remélni tudjuk, hogy a gyerekek a műanyagról szóló üzenetet továbbítják majd a szüleiknek és másoknak.

Az árcédula szerint ezt az ajaxos üveget az 1960-as évek végén vásárolták, ami azt jelenti, hogy körülbelül 50 évet töltött a tengerben, valamint különféle partokon – és még mindig sértetlen!

(forrás: theguardian.com, fotók: Archeoplastica)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!